Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. 

Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο.

Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό. 

Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες. 

Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο. 




α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο: 

Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης. 

Οπότε το σημαντικότερο φάρμακο είναι η Αδρεναλίνη. Προτιμούμε τις αμπούλες  1 mg/1ml, σε ενέσιμη μορφή, που γίνονται ενδομυικά. Οι αναλογίες είναι: 
Μέχρι  0.5 ml σε ενήλικες. 
Παιδιά : 40 κιλά  --> 0.4 ml
              30 κιλά --> 0.3 ml
              20 κιλά --> 0.2 ml
              10 κιλα --> 0.1 ml
Η αδρεναλίνη όμως πρέπει να χορηγείται απο ιατρό ή εφόσον δεν υπάρχει να είστε 100% σίγουροι και  να σας έχει δείξει κάποιος πότε πρέπει να χορηγείται, γιατί μπορεί αντί για καλό να στείλει τον πάσχοντα μια και καλή. 

Το επόμενο βασικό φάρμακο είναι η κορτιζόνη. 
Γίνεται επίσης ενδομυικά και η δοσολογία είναι το βάρος επί 2 (σε 20 κιλά, η δόση είναι mg solumedtol). Η  solumedrol βγαίνει σε 40,  120,  και 250  mg

Οπότε πολύ σημαντικό είναι να έχουμε σύριγγες. 

Για την γαστρεντερίτιδα θέλουμε φακελάκια almora. Διαλύονται σε 200ml νερό και τα δίνουμε ένα κουταλάκι γλυκού ανά 5 λεπτά. Zantac και losec.  

Αντιβίωση  augmentin σε σιρόπι 457mg/5ml. Είναι καλή αντιβίωση γιατί σε μεγαλύτερες δόσεις δίνεται και σε ενηλίκους. Επίσης καλό αντιβιωτικό είναι η   klaricid  σε σιρόπι 250mg/5ml. 

Για τα τραύματα - εγκαύματα:
Betadine 10 % a
Cream fucidin και   cream fucicort
Επίδεσμοι, γάζες. 
Rocephin 1 gr, για αντιμετώπιση σηψαιμίας.  
Φυσιολογικό ορό (σε μπουκάλι λίτρου) 

Για πόνο - αντιπυρετικά : 
Depon και  ponstan
Salospir για αυτούς που έχουν καρδιολογικά θέματα. 

Για πίεση - καρδιολογικά:
Lasix σε αμπούλες για την πίεση αλλά και την αντιμερώπιση πνευμονικού οιδήματος. 
Pensordil  υπογλώσσια σε αρχόμενο έμφραγμα. Να χορηγείται ελεγχόμενα σε καθιστή θέση και υπό τις οδηγίες ιατρού.  
Adalat 5 mg υπογλώσσια για την πίεση. 


Ασθμά 
ventoline σε συνιδασμό με κορτιζόνι 

Γενικά 
Κορτιζόνη  medrol τον  4 mh και  16 mg
Soldesanil σταγόνες για λαρυγγίτιδα 
Carbomix και  ipecavon για δηλητηρίαση
Lexotanil για αντιμετώπιση πανικού - υστερίας. 
Χυμός (απο πορτοκάλι) για όταν πέφτει το ζάχαρο. 
Cream daktarin για μύκητες. 
Coll tobrex για επιφεγγύτιδα 
1 LIT FUSIOLOHIKO ORO

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς σε κέντρο υγείας - νοσοκομείο ράμματα  4-0,  5-0, 6-0.





β)Λίστα από φαρμακοποιό : 


Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε ομάδα επιβίωσης να έχει παρακολουθήσει έστω έναν κύκλο σεμιναρίων πρώτων βοηθειών. Αυτή τη στιγμή γίνονται δεκάδες τέτοια σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα. Συνήθως είναι 2-5 ημερών ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. 

Ρωτήστε στον Ερυθρό Σταυρό της περιοχής σας. 

Θα ακολουθήσει και σειρά άρθρων για την παροχή πρώτων βοηθειών (τεχνητές αναπνοές, αντιμετώπιση τραυμάτων κλπ). 

Σχόλια

  1. XEXASATE KATI SIMANTIKO OMOS TIN " ATROPINI " ENESIMI STIN KARDIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτρη επίτηδες "ξεχάσαμε" την ατροπίνη.
      Έρχεται το πολύ μέχρι αύριο βράδυ άρθρο σχετικό με την ατροπίνη και τις χρήσεις της σε επιθέσει με αέρια.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. έχει καταργηθεί λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών. Συνίσταται 24ωρη παρακολούθηση για πιθανή εκδήλωση αλλεργικού σοκ (αντιμετόπιση με κορτιζόνη - αδρεναλίνη που αναφέρονται) και πρόληψη υγρών - ηλεκτρολυτών

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ