Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σημαντικότερο σε έναν αγώνα διαβίωσης και εν συνεχεία επιβίωσης


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Έχουμε γράψει ένα ικανό αριθμό άρθρων που αφορούν την διαβίωση (πρώτο τριήμερο) και εν συνεχεία την επιβίωση, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πλέον είναι αρκετοί αυτοί που έχουν κάνει τα εφόδια τους, τις προετοιμασίες τους και σίγουρα πολλοί περισσότεροι αυτοί που σκέφτονται ότι όσο περνάει ο καιρός αυτό είναι εις βάρος τους.

Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με το σημαντικότερο σε ένα αγώνα διαβίωσης και εν συνεχεία της επιβίωσης και αυτό δεν είναι άλλο από τις λεγόμενες δοκιμές. 

Όσοι ήμασταν  εθελοντές στην Ολυμπιάδα είχαμε ζήσει τα λεγόμενα Test Εvents, δλδ τις δοκιμασίες σε καταστάσεις πολύ δυσκολότερες από τις συνήθεις όπου θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε.

Αυτή την εμπειρία σε συνδυασμό με την πάλαι ποτέ στρατιωτική μου εκπαίδευση, προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στην οικογένεια και τον περίγυρο μου. Την εμπειρία ότι δηλαδή δεν επαρκούν τα εφόδια, αλλά έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία να ξέρεις ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ το τι, πως, που, πότε και γιατί.

Καλές οι ασκήσεις επί χάρτου και η ανεύρεση πιθανών καταφυγίων από το google earth αλλά η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική. Γεωγραφική δυσκολίες (ποτάμια, ρεματιές, φαράγγια, σάρρες κλπ) δύσκολα μπορείς να τις αντιληφθείς από ένα gis πρόγραμμα.





Γι΄αυτό χρειάζεσαι την λεγόμενη ΑΥΤΟΨΙΑ.

Να πας να δεις,  να αντιληφθείς,  να εξερευνήσεις, να εντοπίσεις τα ευάλωτα – τρωτά σημεία του καταφυγίου που έχεις επιλέξει, να οριοθετήσεις την περιοχή σου, να βρεις σημεία διαφυγής, να εντοπίσεις σημεία κάλυψης, σημεία αποθήκευσης, σημεία παρατήρησης και σημεία άμυνας.


Και αφού τα κάνεις όλα αυτά να τεστάρεις τον εαυτό σου, την οικογένεια σου, την ομάδα επιβίωσης που έχεις δημιουργήσει.

Γιατί καλά έκανες και διάβασες μερικούς τρελούς που σου είπαν πως να φιλτράρεις το νερό με την άμμο, το κάρβουνο, τα φύλα και τα ξύλα, αλλά όταν φθάσεις στο διαταύτα υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν μπορείς να τις περιγράψεις σε ένα κείμενο. Όπως τι γίνεται όταν το νερό βγαίνει κατάμαυρο ή χειρότερα δεν βγαίνει καθόλου; Πότε εξαντλείτε η δύναμη του άνθρακα (κάρβουνο) και πως γίνεται να εξαντληθεί μετά από αρκετά κυβικά νερού. Χιλιάδες απλά πράγματα που όμως δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο και είναι θέμα εμπειριών. Να ξέρεις τι μπορείς να πάθεις από τα χάπια καθαρισμού του νερού και γιατί δεν μπορείς να τα χρησιμοποιείς επί μακρόν κλπ.

ΤΕΣΤΑΡΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ και την οικογένεια σου. 

Ρίξε το γενικό του ρεύματος, αρχικά για 24 ώρες, στη συνέχεια για μια βδομάδα!

Κλείσε κινητά, wifi για 1-2-7 μέρες.

Βγάλε το  σταθερό από την μπρίζα και προσπάθησε να βρεθεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, με την ομάδα επιβίωσης σου. Εντοπίστε τα λάθη για να τα διορθώσετε.

Προσπάθησε σε συνθήκες πίεσης να συνδέσεις την μποτίλια αερίου με το πετρογκάζ, το φίλτρο, τις ροδέλες και τα λοιπά εξαρτήματα. Να δεις που κάνεις λάθος, που χάνει, πόσο σφίξιμο χρειάζεται.

Γιατί καλά έκανες και αγόρασες το σούπερ ντούπερ μαχαίρι που κόβει μέχρι και σωλήνες, αλλά ξέρεις πως να μην το στομώσεις; Ξέρεις την κλίση που χρειάζεται για να κόβει πιο γρήγορα και χωρίς πολύ μεγάλη δύναμη; Ξέρεις τον τρόπο να μην κάνει θόρυβο; Ξέρεις πως να μην δημιουργήσει σπινθίρα;

Καλά διάβασες για τα huts, τις καλύβες, τα σπίτια από χώμα και νερό, αλλά ξέρεις πως και με τι υλικά μπορείς να τα δέσεις; Ξέρεις πχ ότι τα λεπτά ξύλα πεύκου που όταν είναι χλωρά «κάνουν» για δέσιμο, αλλά μόλις ξεραθούν σπάνε μόνα τους και είναι άχρηστα και κινδυνεύει να καταρρεύσει η κατασκευή σου; Ξέρεις ότι μπορείς να φτιάξεις σχοινί ακόμα και από την απλή και σε αφθονία στη φύση φτέρη ή το καλύτερο από τα αγροβατόμουρα (αγκαθιές);

Ξέρετε ότι το 90% των βιβλίων επιβίωσης έχουν συγγραφεί ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ οι συνθήκες και τα υλικά που υπάρχουν στην Ελληνική  φύση και άρα καθίστανται ΑΧΡΗΣΤΑ;

Όλα αυτά και άλλα δεκάδες χρειάζονται ΤΕΣΤ – ΔΟΚΙΜΕΣ και πιστέψτε με οι δοκιμές είναι απολύτως απαραίτητες.






katohika


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ