Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση




Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.


Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης.


Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε;


Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία.


Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα).


Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα :

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φροντίσει ο ΒΧΔ να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ στα safecamps έχω φροντίσει να υπάρχουν αντίστοιχα υλικά σε μικρότερες ποσότητες και μικρότερο μέγεθος (πχ μικρό πριόνι, μικρό σφυρί κλπ).

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ειδικά ο ΒΧΔ να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική κατάσταση. Προσοχή δεν μιλάω για εξωτερική εμφάνιση ή σοβάδες. Αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Όμως είναι σημαντικό να έχει δημιουργηθεί η γωνιά για τη δημιουργία φαγητού, καθαρισμός τζακιού ή ξυλόσομπας, επισκευή στέγης, στεγανότητα στα ανοίγματα (πόρτες-παράθυρα).





Ο μεγαλύτερος κίνδυνος : Ο άνθρωπος
Όλα τα σενάρια κινδύνου εκλαμβάνουν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να διαλύσει σε μηδενικό χρόνο όσα με προσπάθεια έχουμε φτιάξει.

Τρόποι προστασίας : 

α)Προληπτικοί : Ο σημαντικότερος τρόπος είναι ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος αποφεύγεται με δύο τρόπους. Καταρχήν οι δραστηριότητές μας δεν γίνονται σε κοινή θέα. Δευτερευόντος εξωτερικά ο ΒΧΔ μας πρέπει να είναι σαν υπό διάλυση. Από μέσα κούκλα και απ΄έξω πανούκλα. Δλδ στο  ΒΧΔ αποφεύγουμε σαν το διάολο τον ευπρεπισμό του.

Τον ίδιο κανόνα εφαρμόζουμε και στο χωράφι - μπαχτσέ μας. Δλδ δίνουμε την εικόνα του παρατημένου ή δεν φυτεύουμε οργανωμένα αλλά άναρχα. Ένα φυτό εδώ ένα εκεί.


1ος Σημαντικός κανόνας προληπτικών μέτρων : Ο ΣΚΥΛΟΣ!!!


2ος Σημαντικός κανόνας : Καταμερισμός έργου. Να ξέρει ο καθένας σε περίοδο κρίσης τι κάνει και πως το κάνει.


3ος Σημαντικός κανόνας: Η προκάλυψη του καταφυγίου κατά προτίμηση με φυσικά αναρριχώμενα φυτά.






β)Κατασταλτικοί : Αν ο κίνδυνος όμως τελικά έλθει στα λημέρια μας εμείς πρέπει να αντιδράσουμε. Στο άρθρο αυτό δεν θα αναλύσουμε την χρήση όπλων που αποτελεί από μόνη της ολόκληρο κεφάλαιο για ανάπτυξη.


Η καταρχήν αντίδραση μας είναι να απομακρύνουμε άμεσα τον άμαχο πληθυσμό προς τα SAFECAMPS. Μετά εφαρμόζουμε τα κατασταλτικά μέτρα.


Η εφαρμογή παγίδων είναι αποτελεσματικό μέσο, αλλά αν δεν ξέρουμε να τις φτιάχνουμε σωστά θα αποτελέσουν απλά τον τρόπο οι επιτιθέμενοι να προειδοποιηθούν. Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δείξουμε βήμα βήμα πως φτιάχνουμε παγίδες και το σημαντικότερο πως τις κρύβουμε.


Να θυμάστε ότι υπάρχουν δύο τρόποι άμυνας. Η απευθείας επίθεση και πάντα υπάρχει η πονηριά.


Η απευθείας επίθεση χρειάζεται όπλα και το σημαντικότερο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ. Τα όπλα δεν είναι απαραίτητο να είναι πυροβόλα, αλλά εξυπακούεται ότι τα πυροβόλα κάνουν καλύτερη δουλειά, από απόσταση... Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στην ομάδα επιβίωσης μας τουλάχιστον έναν κυνηγό. Βλέπετε οι κυνηγοί έχουν εξασκηθεί να πυροβολούν κινούμενους στόχους και αυτό αποτελεί τεράστιο ατού, γιατί ακόμα και οι στρατιώτες στη θητεία του ρίχνουν σε σταθερούς στόχους...


Στη δεύτερη περίπτωση την πονηριά : Δείξτε πρόσχαροι και καλέστε τους "καταπατητές". Κάντε τους το τραπέζι, δώστε τους νερό... Και κάπου εκεί μπορείτε να τους στείλετε αδιάβαστους. Γι΄αυτό πρέπει πάντα να έχει από κοντά λίγο ποντικοφάρμακο ή κρυουλίνι ή ανάλογα θανατηφόρα δηλητήρια που πωλούνται ελεύθερο στο εμπόριο και έχουν μικρό κόστος. Προσοχή όμως ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ή  ΑΠΟ ΑΣΧΕΤΟΥΣ.




WOW : https://www.wowapp.com/w/zaxarias/Zaxarias-Mytilinios




Σχόλια

  1. ερωτηση...μια αποσταση περιπου 2 χιλιομετρων απο κομωπολη και σε ενα ελαφρυ υψομετρο...θα μπορουσε να αποτελεσει ΒΧΔ.....με την αιτιολογηση οτι εκει υπαρχει ιδιοκτητο χωραφι...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απόσταση έχει σημασία αλλά πιο πολύ έχουν άλλα πράγματα όπως η δυνατότητα διαφυγής, η απόσταση απο το χωριό, η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις η ύπαρξη αρτεσιανού (από το έδαφος και όχι εξωτερική πηγή ) κλπ, όπως τα έχουμε περιγράψει εδω : http://etoimotita-enallaktiki-diaviosi.blogspot.gr/2016/01/3.html.

      Φυσικά στο άρθρο μιλάμε για την ιδανική κατάσταση. Εσύ που έχεις ήδη ακίνητα και μάλιστα ιδιόκτητο, για κάθε ένα πράγμα που αφαιρείς από τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να αυξάνεις ανάλογα τα υπόλοιπα και να έχεις σε καλύτερη κατάσταση τα camps.

      Διαγραφή
    2. το θεμα ειναι οτι στο χωραφι αυτο δεν υπαρχει καποιο ακινητο....ειναι ενα κτημα με δεντρα...ελιες συγκεκριμενα...αλλα ειναι το μονο μερος που θα μπορουσα να κανω καποιο καταφυγιο και να παω εκει...στην περιπτωση που δεν μπορεσω να φυγω για καποιο αλλο πιο μακρινο και πιο ορεινο μερος..

      Διαγραφή
    3. Θα πρέπει να κατευθυνθείς σε άλλες λύσεις. Γι΄αυτό συμβουλεύω να είμαστε μέλη ομάδας. Πχ σε σχετικά κοντινά χωριά (2-3 ώρες απο αστικά κέντρα) μπορείτε να ενοικιάσετε άδεια σπίτια σε σχετικά καλή κατάσταση με κόστος 2€ ανά άτομο ανα μήνα (20μελης ομάδα).

      Διαγραφή
  2. Ζαχαρια καλησπερα
    Ποια η γνωμη σου για τα κοντινα νησια σαλαμηνα πχ;
    Αν υποθεσουμε οτι εχεις μια μικρη βαρκα

    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα νησιά θα είναι πάντα νησιά. Και πάντα θα είναι προτιμότερα από την ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον όμως έχουν αυτάρκεια στο βασικότερο αγαθό, το νερό. Η Σαλαμίνα δεν θεωρώ ότι είναι από τα ιδανικά μέρη, καθόσον έχει δυσανάλογα μεγάλο αριθμό κατοίκων σε σχέση με το μέγεθος της. Όμως σαν λύση δεν παύει να είναι καλύτερη από άλλες περιοχές κοντά στην Αθήνα.

      Διαγραφή
  3. Ζαχαρια ευχαριστω για την απαντηση, σχετικα με την ασφαλεια των χωρων,ο σκυλος γτ ειναι τοσο σημαντικος? Φυσικα και αντιλαμβανομε την χρησιμοτητα αλλα απο την αλλη δεν θα δινει και στοχο με το γαυγισμα του?εαν πρεπει να μενεις κρημενος?
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ