Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχέδιο Εκκένωσης : Μέρος 1ο - Νομός Αττικής - Νότια Έξοδος


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 


Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για Σχέδιο Εκκένωσης - διαφυγής προς την επαρχία. Αυτή τη στιγμή που το πρόβλημα μας πλέον έχει προσδιορισθεί (και δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό) μπορούμε πλέον να μιλήσουμε με περισσότερη σαφήνεια για τις περιοχές εκκένωσης και τις διαδρομές προς τις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβάνοντας κύριες και εναλλακτικές διαδρομές.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το Νομό Αττικής και αυτό γιατί έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα,  τις δυσκολότερες λύσεις και το χειρότερο το μεγαλύτερο πληθυσμό.

Δεν μιλάμε για την τρίτη -τέταρτη μέρα, που πλέον όλοι θα έχουν ξυπνήσει και θα έχουν ξεχυθεί με κάθε μέσο στις εθνικές οδούς, αλλά για τις δύο πρώτες μέρες, που όλοι εμείς οι προετοιμασμένοι και πληροφορημένοι, ξέρουμε ότι έχουμε χρονικό πλεονέκτημα.

Το σημαντικότερο είναι να έχετε από τώρα δημιουργήσει ένα Σχέδιο - Χάρτη  στον οποίο μην ξεχάσετε να απεικονίσετε τις προβληματικές περιοχές (καταυλισμούς τσιγγάνων, χοτ σποτ κλπ) όπου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι απροσπέλαστες.

Φυγή προς Πελοπόννησο : 

Καταρχήν να γνωρίζεται ότι η φυγή προς Πελοπόννησο ναι μεν προτείνεται για την συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά είναι απαγορευτική και κάθε άλλη περίπτωση. Και αυτό γιατί η Πελοπόννησος ουσιαστικά έχει μόνο 2 χερσαίες προσβάσεις (γέφυρες) στον Ισθμό και η τρίτη βρίσκεται πολύ μακριά (Ζεύξη Ρίου - Αντιρίου) που είναι πολύ εύκολο να καταστραφούν σε ένα σενάριο ασύμμετρων απειλών. Όμως για την περίπτωση μας (εξέγερση μεταναστών) αυτό το σενάριο δεν περιλαμβάνει σαμποτάζ, τουλάχιστον όχι τις πρώτες μέρες.




Το πρόβλημα μας είναι ότι οι θέσεις των χοτ σποτ σε Σκαραμαγκά και Σχιστό ουσιαστικά η Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου στη βασική έξοδο της Λεωφ. Αθηνών (Δαφνί) είναι αποκλεισμένη.  Όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές.

Μέσα από τον αστικό ιστό : Άγιοι Ανάργυροι (Λεωφ. Φυλής) - συνέχεια Καματερό - συνέχεια Άνω Λιόσια και μετά  τρεις εναλλακτικές. Είτε μέσω Αττικής Οδού, είτε συνέχεια ευθεία προς Δερβενοχώρια, είτε μέσω Λεωφ. ΝΑΤΟ Ασπρόπυργος.

Η διαδρομή μέσω των Δερβενοχωρίων μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα όμως σε μια ενδεχόμενη κρίση είναι άγνωστη από τις ορδές των Αθηναίων.

Κατευθυνόμαστε βόρεια, συνεχίζοντας τη Λεωφ. Φυλής. Σε περίπου 30 λεπτά φθάνουμε μέσα από το δάσος της Δυτικής Πάρνηθας στα Δερβενοχώρια. Στη συνέχεια σας προτείνω την μεγάλη διαδρομή προς Βίλλια - Ψάθα - Αλεποχώρι - Περαχώρα Κορινθίας. Μιλάμε για διαδρομή 2 ωρών περίπου, μέσα από δάση (που προσφέρουν απλόχερα απεριόριστη κάλυψη) και με δυνατότητες δεκάδων παραδρόμων σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα.

Είναι πολύ σημαντικό τις διαδρομές αυτές να τις κάνετε τουλάχιστον από μια φορά, ώστε να γνωρίζεται τις λεπτομέρειες, καθόσον η σήμανση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σε αυτή τη φάση που μας παίρνει να κάνουμε μερικές δοκιμαστικές διαδρομές συμβουλευτείτε τα gps ή το χάρτη. Αν έχετε κινητό ή gps με google maps - satelite τότε μπορείτε να βρείτε και εσείς ακόμα και τους χωματόδρομους (αν και δεν σας τους προτείνω ιδιαίτερα γιατί είναι παρατημένοι χρόνια, εκτός και αν έχετε 4Χ4 ή έστω ψηλό αυτοκίνητο).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...