Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχέδιο Εκκένωσης : Μέρος 1ο - Νομός Αττικής - Νότια Έξοδος


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 


Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για Σχέδιο Εκκένωσης - διαφυγής προς την επαρχία. Αυτή τη στιγμή που το πρόβλημα μας πλέον έχει προσδιορισθεί (και δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό) μπορούμε πλέον να μιλήσουμε με περισσότερη σαφήνεια για τις περιοχές εκκένωσης και τις διαδρομές προς τις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβάνοντας κύριες και εναλλακτικές διαδρομές.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το Νομό Αττικής και αυτό γιατί έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα,  τις δυσκολότερες λύσεις και το χειρότερο το μεγαλύτερο πληθυσμό.

Δεν μιλάμε για την τρίτη -τέταρτη μέρα, που πλέον όλοι θα έχουν ξυπνήσει και θα έχουν ξεχυθεί με κάθε μέσο στις εθνικές οδούς, αλλά για τις δύο πρώτες μέρες, που όλοι εμείς οι προετοιμασμένοι και πληροφορημένοι, ξέρουμε ότι έχουμε χρονικό πλεονέκτημα.

Το σημαντικότερο είναι να έχετε από τώρα δημιουργήσει ένα Σχέδιο - Χάρτη  στον οποίο μην ξεχάσετε να απεικονίσετε τις προβληματικές περιοχές (καταυλισμούς τσιγγάνων, χοτ σποτ κλπ) όπου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι απροσπέλαστες.

Φυγή προς Πελοπόννησο : 

Καταρχήν να γνωρίζεται ότι η φυγή προς Πελοπόννησο ναι μεν προτείνεται για την συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά είναι απαγορευτική και κάθε άλλη περίπτωση. Και αυτό γιατί η Πελοπόννησος ουσιαστικά έχει μόνο 2 χερσαίες προσβάσεις (γέφυρες) στον Ισθμό και η τρίτη βρίσκεται πολύ μακριά (Ζεύξη Ρίου - Αντιρίου) που είναι πολύ εύκολο να καταστραφούν σε ένα σενάριο ασύμμετρων απειλών. Όμως για την περίπτωση μας (εξέγερση μεταναστών) αυτό το σενάριο δεν περιλαμβάνει σαμποτάζ, τουλάχιστον όχι τις πρώτες μέρες.




Το πρόβλημα μας είναι ότι οι θέσεις των χοτ σποτ σε Σκαραμαγκά και Σχιστό ουσιαστικά η Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου στη βασική έξοδο της Λεωφ. Αθηνών (Δαφνί) είναι αποκλεισμένη.  Όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές.

Μέσα από τον αστικό ιστό : Άγιοι Ανάργυροι (Λεωφ. Φυλής) - συνέχεια Καματερό - συνέχεια Άνω Λιόσια και μετά  τρεις εναλλακτικές. Είτε μέσω Αττικής Οδού, είτε συνέχεια ευθεία προς Δερβενοχώρια, είτε μέσω Λεωφ. ΝΑΤΟ Ασπρόπυργος.

Η διαδρομή μέσω των Δερβενοχωρίων μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα όμως σε μια ενδεχόμενη κρίση είναι άγνωστη από τις ορδές των Αθηναίων.

Κατευθυνόμαστε βόρεια, συνεχίζοντας τη Λεωφ. Φυλής. Σε περίπου 30 λεπτά φθάνουμε μέσα από το δάσος της Δυτικής Πάρνηθας στα Δερβενοχώρια. Στη συνέχεια σας προτείνω την μεγάλη διαδρομή προς Βίλλια - Ψάθα - Αλεποχώρι - Περαχώρα Κορινθίας. Μιλάμε για διαδρομή 2 ωρών περίπου, μέσα από δάση (που προσφέρουν απλόχερα απεριόριστη κάλυψη) και με δυνατότητες δεκάδων παραδρόμων σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα.

Είναι πολύ σημαντικό τις διαδρομές αυτές να τις κάνετε τουλάχιστον από μια φορά, ώστε να γνωρίζεται τις λεπτομέρειες, καθόσον η σήμανση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σε αυτή τη φάση που μας παίρνει να κάνουμε μερικές δοκιμαστικές διαδρομές συμβουλευτείτε τα gps ή το χάρτη. Αν έχετε κινητό ή gps με google maps - satelite τότε μπορείτε να βρείτε και εσείς ακόμα και τους χωματόδρομους (αν και δεν σας τους προτείνω ιδιαίτερα γιατί είναι παρατημένοι χρόνια, εκτός και αν έχετε 4Χ4 ή έστω ψηλό αυτοκίνητο).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Τρόφιμα αντί γκαζόν ή αλλιώς καλλιέργειες στις πόλεις

Ειδήσεις για οπωρώνες ή ακόμα και λαχανόκηπους στις πόλεις τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά. Στα Χανιά, στο Λουτράκι, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, στο Αγρίνιο, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα, στην Έδεσσα, στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, δήμοι ή ομάδες πολιτών πήραν την πρωτοβουλία και αξιοποίησαν ανοιχτούς χώρους, ακόμα και σε σχολεία και πρώην στρατόπεδα, καλλιεργώντας οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνες και λαχανικά. Άλλοι δήμοι εκμεταλλεύονται τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, όπως στη Γλυφάδα, τις ελιές, παράγοντας λάδι και στο Νέο Ηράκλειο τις νεραντζιές, οι οποίες μπολιάστηκαν για να δώσουν λεμόνια. Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Τα παλιότερα χρόνια, το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων είχαν σπίτια με κήπους, όπου ευδοκιμούσαν οπωροφόρα δέντρα, ενώ άλλα βρίσκονταν διάσπαρτα στους δρόμους. Ήταν πολύ φυσικό και συνηθισμένο ο κόσμος να