Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ήρθε το καμπούμ... Εμείς οι οικογενειάρχες έχουμε ένα πρόβλημα και μια μόνο προτεραιότητα : ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Η ημέρα του καμπούμ από μόνη της φοβίζει τους πάντες. Ακόμα περισσότερο όμως φοβίζει όσους έχουμε μικρά παιδιά. Όσο μικρότερα τα παιδιά τόσο μεγαλύτερος ο φόβος. 

Πρέπει όμως να είναι έτσι τα πράγματα  και  γιατί φοβόμαστε; 

Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν πολύ μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών) πρέπει να έχουν μόνον ένα φόβο. Την απομάκρυνση - εκκένωση της περιοχής που πλέον έχει πρόβλημα προς την ασφαλή περιοχή που έχουμε επιλέξει να ζήσουμε μέχρι να περάσει το πρόβλημα. Τα παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών στο θέμα της εκκένωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικες, τόσο στο φορτίο που θα κληθούν να κουβαλήσουν (το φαγητό και το νερό τους), όσο και κάποιες τυπικές υποχρεώσεις (ησυχία, υπακοή κλπ). 

Αν και εμείς ως γονείς φοβόμαστε πιο πολύ το μετά - το πως δλδ θα ζήσουν τα παιδιά στο νέο περιβάλλον, ουσιαστικά όμως πρόκειται για φόβο καθαρά δικό μας και σε καμία σχεδόν περίπτωση κατάσταση που θα βιώσει το παιδί. Βλέπετε τα παιδιά - κάτω των 12/13 ετών- μπορούν να προσαρμοσθούν σε νέο περιβάλλον πολύ πιο γρήγορα από ότι εμείς οι "μεγάλοι". Μάλιστα όσο μικρότερο το παιδί, τόσο πιο εύκολη η προσαρμογή. 




Πως όμως μπορούμε από τώρα να προετοιμάσουμε τα παιδιά για την μέρα του καμπούμ; 

Καταρχήν είναι ΠΟΛΥ σημαντικό να μην καταλάβουν ότι προετοιμάζονται για το καμπούμ. Είπαμε να τα προετοιμάσουμε, όχι να τους κάψουμε την ψυχική υγεία. Οπότε από τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να τα εκπαιδεύουμε μέσα από φαινομενικά άσχετες δραστηριότητες: 

Α) Στη χώρα μας έχουμε ένα μεγάλο όπλο - μέσο εκπαίδευσης, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, γιατί εκτός από χρηστικά πράγματα τα παιδιά μαθαίνουν το σημαντικότερο μέσο επιβίωσης ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. 

Β) Πολεμικές τέχνες που εκμεταλλεύονται το βάρος του αντιπάλου (Παγκράτιο, Ελληνορωμαϊκή, Τζούντο, ισραηλινό κραβμαγκά, ρωσικό συστέμα). 

Γ) Ψάρεμα (απλό, εύκολο, πολύ κουβέντα με τα παιδιά και εξαιρετικά πολύτιμο σε μια χώρα όπως η δική μας που περιβάλλεται από θάλασσα). 

Δ) Κάμπινγκ. Αντί να τους πείτε πάμε στο καταφύγιο, ονομάστε το κάμπινγκ και θα ξετρελαθούν. Φυσικά θα απουσιάζει κάθε έννοια τεχνολογίας, το φως θα είναι από φωτιά ή φανούς θυέλλης, θα τους μάθετε τα χορταρικά που τρώγονται, πως μαζεύονται και ποια είναι τα δηλητηριώδη. Πως ανάβουμε φωτιά με απλές μεθόδους (τριβή, μέθοδος λεμονιού, με βραχυκύκλωμα μπαταρίας κλπ). 

Να θυμάστε πάντα ότι προετοιμάζοντας τα παιδιά σας τα βοηθάτε ποικιλοτρόπως. Μέσα από τη διαδικασία εκπαίδευσης - προετοιμασίας , γνώσεις που χρειάζονται για την ομαλή διαβίωση τους, τρόπους άμυνας στο καθημερινό εχθρικό περιβάλλον (βιαστές, ληστείες, μπούλινγκ) και το σημαντικότερο τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και θέληση για τη ζωή. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Τρόφιμα αντί γκαζόν ή αλλιώς καλλιέργειες στις πόλεις

Ειδήσεις για οπωρώνες ή ακόμα και λαχανόκηπους στις πόλεις τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά. Στα Χανιά, στο Λουτράκι, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, στο Αγρίνιο, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα, στην Έδεσσα, στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, δήμοι ή ομάδες πολιτών πήραν την πρωτοβουλία και αξιοποίησαν ανοιχτούς χώρους, ακόμα και σε σχολεία και πρώην στρατόπεδα, καλλιεργώντας οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνες και λαχανικά. Άλλοι δήμοι εκμεταλλεύονται τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, όπως στη Γλυφάδα, τις ελιές, παράγοντας λάδι και στο Νέο Ηράκλειο τις νεραντζιές, οι οποίες μπολιάστηκαν για να δώσουν λεμόνια. Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Τα παλιότερα χρόνια, το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων είχαν σπίτια με κήπους, όπου ευδοκιμούσαν οπωροφόρα δέντρα, ενώ άλλα βρίσκονταν διάσπαρτα στους δρόμους. Ήταν πολύ φυσικό και συνηθισμένο ο κόσμος να