Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστροφή στις ρίζες! Είναι εφικτό; Η εμπειρία μιας ομάδας φίλων




Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός


Το 2009 μια ομάδα φίλων επικοινώνησε μαζί μου στην προσπάθεια τους να βρουν πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία τους για μετεγκατάσταση στην ύπαιθρο.

Ξέρω ότι σε πολλούς αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλεί γέλια, αλλά για τα "παιδιά της πόλης" που έχουν το μυαλό στη θέση του, είναι γνωστό ότι η απόφαση αυτή εκτός από πολλά ρίσκα είναι πολύ δύσκολη και όσο ο δρόμος από το χωριό στην πόλη είναι στρωμένος άσφαλτο, ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο όταν οι "πρωτευουσιάνοι" αποφασίζουν να μετεγκατασταθούν στην ύπαιθρο. Τότε ο δρόμος είναι κακοτράχαλος και γεμάτος αγκάθια.

Τότε λοιπόν μια ομάδα 10 ανθρώπων (5 ζευγάρια) , φίλων από τα φοιτητικά χρόνια, πήραν την σημαντικότερη απόφαση της ζωής τους. Να εγκαταλείψουν τις "ανέσεις της πόλης", τις "ευκαιρίες" της πρωτεύουσας και λαμβανομένου υπόψη ότι ουδείς εξ αυτών είχε περιουσία στο χωριό, να ξεκινήσουν κυριολεκτικά από το μηδέν.

Τη βοήθεια στην ομάδα αυτή των συνομηλίκων μου, την είδα σαν πρόκληση, αφού ήταν η πρώτη φορά που συναντούσα ανθρώπους που η μοναδική τους σχέση με χωριό ήταν η Αράχωβα και όμως επιθυμούσαν διακαώς να ζήσουν επιτέλους ελεύθεροι.





Έτσι λοιπόν καθίσαμε κάτω και για 6 μήνες σχεδιάζαμε την μετεγκατάσταση. Αρχίσαμε από το αυτονόητο, την περιοχή. Μιλάμε για 5 ζευγάρια εκ των οποίων τα δύο τότε είχαν ήδη από δύο και ένα παιδί αντίστοιχα (προσχολικής ηλικίας τα 2 και βρέφος το άλλο), οπότε οι ανάγκες ήταν σίγουρα αυξημένες και δεν έπρεπε να θέσουμε σε κίνδυνο τα παιδιά. Επιπλέον τα παιδιά έθεταν και άλλους όρους στην τελική επιλογή του χώρου.

Δεν έχει σημασία σε πιο χωριό καταλήξαμε (χωριουδάκι με 24 κατοίκους τότε), μετά από μήνες έρευνας, αφού τελικά αυτό που μας ενδιέφερε ήταν καταρχήν ο χώρος στέγασης των 13 ατόμων (με σίγουρες προοπτικές αύξησης και προσθήκης νέων μελών - τέκνων) και φυσικά των απαραίτητων οικόσιτων ζώων.  Περίπου στο εξάμηνο βρήκαμε τον πολυπόθητο χώρο με ένα ενοίκιο κυριολεκτικά εξευτελιστικό (περίπου 1000 ευρώ το χρόνο με κτήμα 20 στρέμματα και μέσα κτίριο 120 τμ και επιπλέον δύο σταύλοι).

Το καλό της υπόθεσης ήταν ότι ο ένας εκ της παρέας είναι δημόσιος λειτουργός, οπότε υπήρχε ένα σταθερό εισόδημα της τάξης των 1000 ευρώ, που σημαίνει ότι τουλάχιστον δεν θα πεινούσαν, όσο και να στράβωνε η "αγροτική παραγωγή".

Αυτούς τους 6 μήνες τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας επικεντρώθηκαν σε δύο κατευθύνσεις. Καταρχήν σε υπερτάτη οικονομία ώστε να εξασφαλισθούν εργαλεία, ζώα, σπόροι, μηχανήματα και κατά δεύτερον σε συνεχείς επισκέψεις στο χώρο προκειμένου να εξοικειωθούν αλλά και να εναρμονισθούν με αυτόν. Η όλη προσπάθεια μας ξεκίνησε περίπου τέτοια εποχή και η μετεγκατάσταση έγινε στην αρχή του φθινοπώρου της ίδιας χρονιάς Ο προγραμματισμός μας ήταν λίγο πιο μακροπρόθεσμος (για την άνοιξη του 2010), αλλά τελικά ελήφθη η απόφαση για άμεση έναρξη του σχεδίου μας όταν ένα ζευγάρι εν μια νυκτί έμειναν και οι δύο άνεργοι. Οπότε το σχέδιο για αυτούς τους δύο τέθηκε ΑΜΕΣΑ σε εφαρμογή.

Ομολογώ ότι οι αυτοί οι πρώτοι δύο σήμερα αποτελούν για εμένα πρότυπο ηρώων. Έζησαν τον δύσκολο χειμώνα του 2009-2010 μόνο με μια ξυλόσομπα, τρέχοντας για τρια οικόσιτα ζώα, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία και τον μόνο κόσμο που έβλεπαν είμασταν εμείς μόνο  τα Σαββατοκύριακα. Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων ήταν η πρώτη φορά που όλη η ομάδα πέρασαν 10 μέρες όλοι μαζί, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της κακοκαιρίας, της μαγειρικής χωρίς ρεύμα (τότε δεν υπήρχε πηγή ενέργειες ακόμα).

Και όμως τα 16 (13 αυτοί και 3 εγώ με την οικογένεια μου) περάσαμε υπέροχες  στιγμές και καταλάβαμε όλοι ότι η ζωή χωρίς ρεύμα είναι εφικτή. Δύσκολη αλλά εφικτή.

Την άνοιξη του 2010 (που άργησε λίγο αν θυμάστε) ακόμα 4 μέλη (και ένα μικρό παιδί) αποφάσισαν να ακολουθήσουν και αυτοί το δρόμο των πρώτων. Φυσικά οι 2 πρώτοι είχαν κάνει τις πρώτες γνωριμίες με το χωριό, είχαν μάθει τα βασικά σχετικά με τα ζώα (καθαριότητα, άρμεγμα κλπ) και τώρα η ομάδα ενισχυόταν πραγματικά.

Οι χωριάνοι στην αρχή τους αντιμετώπισαν κάτι σαν χίπις αλλά μετά καλοείδαν την αύξηση των μελών της κοινότητας τους και άρχισαν να τους βοηθούν. Μέχρι και ρεύμα πήραν από γειτονικό σπίτι και έτσι μοιράζονταν και τα πάγια και τος έβγαινε όλους πιο οικονομικά. Ούτως ή άλλως ρεύμα χρειαζόταν μια μερικές λάμπες και μια τηλεόραση.

Μέχρι το 2010 είχε ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση όλων των μελών της ομάδας.

Αύριο θα σας περιγράψω τι έκαναν τον πρώτο χρόνο και πως τελικά κατάφεραν σήμερα να είναι ανεξάρτητοι από όλα...

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ