Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστροφή στις ρίζες! Μια ομάδα φίλων τα κατάφεραν!



Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Βρισκόμαστε στη στιγμή που το πρώτο από τα 5 ζευγάρια αναγκάστηκε βίαια να εφαρμόσει το σχέδιο μετεγκατάστασης στην ύπαιθρο, αφού έμειναν μέσα σε ένα βράδυ και οι δύο άνεργοι.

Όπως σας έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο (εδώ) η ομάδα των ανθρώπων αυτών που επέλεξαν να αφήσουν τις "ανέσεις της πόλης" είχε σκοπό η όλη διαδικασία να γίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (περίπου 2 ετών) και αφού είχαν ολοκληρωθεί κάποιες διαδικασίες.

Το κτίριο που βρήκαμε τότε εξασφάλιζε την ομαλή και άνετη διαμονή των 13 ανθρώπων (10 ενήλικες και 3 μικρά παιδιά) όμως είχε λειτουργικά προβλήματα. Για πάνω από 15 χρόνια ήταν παρατημένο με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιία, τα υδραυλικά, ενώ τα ηλεκτρικά ήταν απλά ανύπαρκτα.

Μέσα στους 6 πρώτους μήνες, λαμβανομένου υπόψη ότι και το μπάτζετ ήταν αρκετά περιορισμένο, όλες σχεδόν οι εργασίες (εκτός από την αποκατάσταση της τοιχοποιίας) έγιναν από όλους μας, ούτως ή άλλως δεν μιλάμε για τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κατοικίας, αλλά για πολύ μικρότερες.




Σε όλα τα δωμάτια περάσαμε μια γραμμή για μια λάμπα φωτισμού και μια μπρίζα και τα μοναδικά υδραυλικά ήταν η παροχή νερού στην κουζίνα και στην τουαλέτα. Το βασικό πρόβλημα μας το προκάλεσε η ΔΕΗ η οποία δεν είχε κολόνα σε κοντινή απόσταση (είχε στα 500 μέτρα) με αποτέλεσμα να χρειάζονται περίπου 6.000 ευρώ, τα οποία φυσικά δεν διέθεσαν και στράφηκαν σε εναλλακτικούς τρόπους, που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Η βίαια μετεγκατάσταση του πρώτου ζευγαριού, έγινε ακριβώς στη φάση που τρία ζευγάρια είχαν αναλάβει από ένα οικόσιτο ζώο, ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία και την ευθύνη.
Τα δύο πρώτα μέλη της ομάδας βρέθηκαν ξαφνικά σε ένα περιβάλλον που δεν είχαν συνηθίσει, σε ένα πολύ μικρό χωριό με 24 μετρημένους στα δάχτυλα κατοίκους, σε ένα κτίριο που χρειαζόταν ακόμα δουλειά και με 3 ζώα που δεν ήξεραν τι να τα κάνουν.

Το θετικό ήταν ότι το καλοκαίρι είχαν κάνει εκεί τις 20ήμερες διακοπές τους, είχε αρχίσει να καταλαβαίνουν πως περίπου δουλεύετε η γη και ότι πλέον το ξύπνημα στις 5 το πρωί είναι μονόδρομο και ψυχολογικά βοήθησε το δεδομένο στο σπίτι ήδη υπήρχαν προμήθειες σε τρόφιμα για 2 χρόνια, που σημαίνει ότι και στο χειρότερο σενάριο κανένας τους δεν θα πεινούσε, ενώ τα είδη ένδυσης, υπόδησης και κλινοσκεπασμάτων ήταν πάρα πολλά.

Το δυσκολότερο που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν οι κάτοικοι του χωριού, που τους έβλεπαν σαν εξωγήινους σε τέτοιο σημείο μάλιστα που όταν έψαχναν κάποιο μέλος τρομοκρατικής ομάδας δέχθηκαν αρκετές επισκέψεις από την αστυνομία, προφανώς μετά από κλήσεις των συγχωριανών. Να σας πω την αλήθεια σήμερα αυτό το περιστατικό όποτε μου το διηγούνται πέφτουν κάτω από τα γέλια, αλλά τότε σίγουρα τους είχε προβληματίσει.

Η αρχή του φθινοπώρου τους βρήκε να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στέγη του κτιρίου (που δεν τα γνωρίζαμε) και το επόμενο Σαββατοκύριακο από την εμφάνιση των προβλημάτων, όλη η ομάδα προστρέξαμε για να βοηθήσουμε στην επιδιόρθωση.

Η μεγαλύτερη βοήθεια ήταν μια γιαγιά, που μένει στο πιο κοντινό σπίτι, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων, η οποία από την αρχή έπιασε φιλικές σχέσεις με τη γυναίκα του πρώτου ζευγαριού και μπορώ να σας πω με ασφάλεια και εκ του αποτελέσματος ότι αυτή η γιαγιά ήταν το κομβικό σημείο επιβίωσης και φυσικά ο "δάσκαλος" που χρειαζόταν όλοι.




Η γιαγιά έμαθε στα παιδιά να αρμέγουν σωστά τα ζώα χωρίς να τα τραυματίζουν, τους έμαθε πως να στρώνουν σωστά τα πανιά και πως  να μαζεύουν τις ελιές και να κλαδεύουν ταυτόχρονα τα δέντρα. Το σημαντικότερο ήταν ότι δειλά δειλά τους έδωσε και αυθεντικούς - παραδοσιακούς σπόρους από τα είδη που φυτεύονται το φθινόπωρο (μαρούλια, κουκιά, σπανάκια) και τους δίδαξε πως να σέβονται τη γη.

Ωστόσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έβαλαν τα δυνατά τους και έτσι άρχισαν να αγοράζονται εργασία (βενζινοκίνητο σκαπτικό, χειροκίνητο σπαρτικό, εργαλεία μεταφύτευσης κλπ), ενώ αυξήθηκαν και οι επισκέψεις ώστε κάθε Σαββατοκύριακο οι 2 φίλοι να μην αισθάνονται παρατημένοι στην τύχη τους.

Φυσικά την πρώτη χρονιά από τα 16 στρέμματα ελιές οι 2 μόνιμοι πλέον κάτοικοι και οι 8 περιστασιακοί (μόνο τα Σαββατοκύριακα) κατάφεραν να καθαρίσουν  και να μαζέψουν τις ελιές  από τα 6 από τα 16 στρέμματα, ενώ από τα 4 στρέμματα καθαρού χώρου φύτευσης εκμεταλλεύθηκαν μόνον το ένα (και όλο σκαμμένο στο χέρι). Το θετικό απ΄όλη τη διαδικασία ήταν ότι έβγαλαν μια αρκετά μεγάλη ποσότητα ελαιοπαραγωγής που τους εξασφάλισε ένα ποσό χρημάτων που τους αναπτέρωσε το ηθικό και κάλυψε ανάγκες νέων εργαλείων και προσωπικών ειδών.

Όλο το χειμώνα τα δύο μέλη της ομάδας φυσικά δεν μπορούσαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους, αλλά τουλάχιστον κατάφεραν να διατηρήσουν το μέρος του κτήματος που είχε καθαριστεί. Η καθημερινή τους ασχολία είχε περιορισθεί στις 4 κατσίκες, τα 4 κουνέλια και τις 10 κότες και φυσικά στην καλλιέργεια του μποστανιού. Όπως μου είπαν και μόνον αυτά τα λίγα τους εξόντωναν (φυσικά γιατί δεν είχαν συνηθίσει) με αποτέλεσμα να πέφτουν για ύπνο πολλές φορές και πριν τις 9 το βράδυ. Ωστόσο είχαμε τραβήξει και μια μπαλαντέζα ρεύμα από τη γιαγιά και μπορούσαν να χαζεύουν λίγο τηλεόραση πριν πέσουν για ύπνο.

Η ζωή μπορεί να κυλούσε δύσκολα (από την άποψη του κόπου) αλλά το ζευγάρι μετά από κάποιες μπόρες των πρώτων ημερών (μπορείτε να φανταστείτε...) πλέον είχε αρχίσει να συνηθίζει - εξοικειώνετε με την νέα του ζωή (βασικά να αποτοξινώνετε από τη ζωή της πόλης), ενώ πλησίαζε η ώρα που θα ακολουθούσαν ακόμα 2 φίλοι... που αναπάντεχα τελικά ήρθαν 4....

Από εκεί και πέρα άλλαξαν προς το καλύτερο πολλά, αλλά προστέθηκαν και κάποια σημαντικά προβλήματα, για τα οποία θα σας γράψω αργότερα σήμερα ή το πολύ μέχρι αύριο.  

Σχόλια

  1. zaxaria kalispera,

    Tha ithela na se rotisw ean to xwrio pou anaferese einai kai to BXΔ tis omadas sou? fisika den thelw na mou perigrapseis leptomeros apla thelw na mathw ean oi sinthikes pou anafereis ekei exoun na kanoun kai me tin proetimasia tou ΒΧΔ genika.

    Na ipothesw oti prokeite gia oreino xwrio i imiorino opws exeis perigrapsei kai paliotera... alla mono 25 katoikous?komataki diskolo na brei kaneis.

    Tora se mia erotisi diki mou theoreis oti prepei na einai eos 2 wres apo athina? parexei afto asfalia?osoi exoun exoxika se oreines i imiorines perioxes panw apo 3 ores makria alla se oxi toso apomonomena simeia theoreis oti prepei na psaxoun kati idaniko??

    telos tha ithela na anaferw oti sta plaisia tis epibioseis i kai diabioseis exei xexastei kai den anaferete pote i somatiki proetimasia toy kathe anthropou. distixos o kanapes kai oi mpires exoun kanei kala tin douleia toys...opote oooooooti kai na kanei kathe anthropos apo iliki proetimasia ean den einai etimos somatika (gimnastiki kai pali gimnasitiki) den tha kataferei tpt,otan piasei i kourasi i psixologia tha katarakothei kai antio...

    afta ta liga.

    tha to ektimousa ean eixa mia apantisi.

    efxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σε εσένα φίλε.

      Όχι το χωριό των παιδιών δεν έχει σχέση με το ΒΧΔ που επιλέξαμε εμείς. Έχει πολλά κοινά χαρακτηρισθηκά, αλλά η επιλογή έγινε με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Πχ ο ΒΧΔ επιλέγεται με βασικό στοιχείο την ασφάλεια, ενώ εδώ το βασικότερο κριτήριο ήταν η παραγωγική ικανότητα της γης, το προσήλιο του μέρους, η νοτινή κατεύθυνση του (για να μην κάνει πολύ κρύο) και άλλα στοιχεία, όπως κοντά σε μεγάλο χωριό για να μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, πρόσβαση σε βασικές ανάγκες και επειδή ο ένας από την ομάδα είναι δημόσιος υπάλληλος έπρεπε να βρούμε σε μικρή απόσταση χωριό-κωμόπολη που να ικανοποιεί και την συνθήκη αυτή.
      Το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται σε αρκετά μεγαλύτερη απόσταση από τις 2 ώρες από την Αθήνα.
      Αν ασχοληθείς με έρευνα χωριών θα εκπλαγείς με το πόσα χωριά υπάρχουν με λιγοστούς κατοίκους (κάτω από 50) σε σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα. Για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να τα απαριθμήσω. Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά σε 2-3 ώρες έρευνας από το google earth μπορεί να τα εντοπίσει.
      Το όριο των 2-3 ωρών από την Αθήνα έχει τεθεί γιατί κανένας δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει ότι θα μπορείς να μεταβείς με αυτοκίνητο. Κάθε ώρα ταξιδιού με αυτοκίνητο αντιστοιχεί σε μια μέρα περπάτημα.
      Για τα εξοχικά που λες δεν μπορώ να σου δώσω απάντηση χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Βασική αρχή είναι πως οτιδήποτε βρίσκεται πλησίον του άξονα των εθνικών οδών είναι άχρηστο. Πχ περιοχές της Βόρειας Αττικής, της Κινέττας - Αγίων Θεοδώρων απορρίπτονται χωρίς δεύτερη κουβέντα.
      όσον αφορά την τελευταία παράγραφο έχω κάνει ειδικό άρθρο για την σωματική προετοιμασία
      http://etoimotita-enallaktiki-diaviosi.blogspot.gr/2016/01/blog-post_78.html

      Διαγραφή
  2. zaxaria kalimera kai kali ebdomada,

    efxaristw poli gia tin apantisi, sxetika me tin anazitisi ton xwrion me tin boithia tou bikipaideia kai tou google maps exw entopisei arketa kai o logos einai oti thelw na to sigkrinw me ta duo meroi poy mporw na exw san ΒΔΧ kai prospathw na apofasisw pio einai kalitero..
    sxetika me to link gia tin somatiki etoimotita to exw diabasei fisika apla pistevw oti prepei na ginete logo pio sixna... na dosw ena paradigma. etixe entos tou lekanopediou na kanoume pezoporia me enan sinadelfo prep, kaname molis 10klm se anomalo dromo kai kourastikame kai xwris fortio kai oi duo antres xwris polla perita kila kai me sxetiki fisiki katastasi ara 10klm sinexomena se oreino topio einai maximum orio xwris stasi(etsi pistevw bebaia). koitontas to google maps kai tin apostasi pou dianisame telika dn itan kai toso ligo alla kanoume kai oi duo mia kapia proetimasia.

    afta ta liga kai signomi gia to kourastika apla prospathw na mitastw ta test poy kanw sta plaisia tis proetimasias mas.

    efxaristw.

    PS. i gnomi mou einai gia ton nomo attikis-biotias-korinthias to kalitero meros kai konta (1~1.15Hours) kai me oikonomikes epiloges se agores oikimaton einai i orosisa ousiastika sinexomeni oros pateras-kitheronas-gerania

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Τρόφιμα αντί γκαζόν ή αλλιώς καλλιέργειες στις πόλεις

Ειδήσεις για οπωρώνες ή ακόμα και λαχανόκηπους στις πόλεις τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά. Στα Χανιά, στο Λουτράκι, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, στο Αγρίνιο, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα, στην Έδεσσα, στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, δήμοι ή ομάδες πολιτών πήραν την πρωτοβουλία και αξιοποίησαν ανοιχτούς χώρους, ακόμα και σε σχολεία και πρώην στρατόπεδα, καλλιεργώντας οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνες και λαχανικά. Άλλοι δήμοι εκμεταλλεύονται τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, όπως στη Γλυφάδα, τις ελιές, παράγοντας λάδι και στο Νέο Ηράκλειο τις νεραντζιές, οι οποίες μπολιάστηκαν για να δώσουν λεμόνια. Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Τα παλιότερα χρόνια, το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων είχαν σπίτια με κήπους, όπου ευδοκιμούσαν οπωροφόρα δέντρα, ενώ άλλα βρίσκονταν διάσπαρτα στους δρόμους. Ήταν πολύ φυσικό και συνηθισμένο ο κόσμος να