Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόση ασφάλεια παρέχει η Πάρνηθα για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου σε έναν πόλεμο;



Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Σήμερα θα σας μιλήσω για την Πάρνηθα, γιατί αποτελεί τον βασικό ορεινό όγκο και σημείο που ιστορικά αποτέλεσμα σημείο διαφυγής σε όλους τους πολέμους.

Σε προγενέστερο άρθρο σας είχα περιγράψει ότι οι βασικοί δρόμοι διαφυγής από το νομό Αττικής περνούν από την Δυτική και την Κεντρική Πάρνηθα.

Σε συζήτηση που είχα με πολλούς φίλους όμως αντιλήφθηκα ότι μερικοί από εσάς έχουν επιλέξει την Πάρνηθα ως σημείο καταφυγής - επιβίωσης.

ΜΕΓΑ - ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί.




Η Πάρνηθα είναι 101% χαρτογραφημένη. Μέχρι και τα μονοπάτια των Αλεπούδων και των Ελαφιών είναι χαρτογραφημένα και αυτό γιατί στους πρόποδες της υπάρχουν πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όλες έχουν τοποθεσία διασποράς την Πάρνηθα.

Εκτός από τις γνωστές στρατιωτικές εγκαταστάσεις (Τατόι, Καποτά, Ραντάρ, Κρυονέρι, ΜΑΚ, ΚΕΤΘ Αυλώνα) υπάρχουν και δύο απόρρητες εγκαταστάσεις εκτός Πάρνηθας που έχουν όμως σημεία διασποράς στο μεγάλο Βουνό της Αττικής.

Προσέξτε τα σημεία διασποράς είναι γνωστά στις εχθρικές δυνάμεις, όχι όμως με απόλυτη ακρίβεια, με αποτέλεσμα το μεγάλο μας βουνό να κινδυνεύει να γίνει σκόνη σε περίπτωση οργανωμένης επίθεσης.

Η Πάρνηθα φίλοι μου αποτελεί το βασικό και το ασφαλέστερο σενάριο διαφυγής από το νομό Αττικής για τις πρώτες 24-36 ώρες, δλδ μέχρι την κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Για μετά δεν σας το προτείνω σε καμία περίπτωση, λαμβανομένου υπόψη ότι κάποιοι δρόμοι θα ανατιναχθούν επίτηδες ώστε να καθυστερήσει η κατάληψη στρατηγικών στρατιωτικών μονάδων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...