Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φτιάχνω μικρές σόμπες και συσκευές παρασκευής φαγητού από 3 υλικά που τα πετάμε πολύ συχνά (εικόνες βήμα βήμα)



Δεκάδες υλικά που στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία είναι για πέταμα μπορείτε αντί να τα στείλετε στον κάδο  να τα αποθηκεύσετε και στην κρίσιμη ώρα να σας βοηθήσουν τόσο στο να ζεσταθείτε, όσο και να μαγειρέψετε ή ζεστάνετε το φαγητό σας. 

Πάμε όμως να δούμε πως με έναν πολύ απλό τρόπο μπορείτε να φτιάξετε αυτές τις φορητές συσκευές: 
Καταρχήν το βασικό υλικό είναι τα κονσερβοκούτια, κάθε μεγέθους και κάθε είδους, αρκεί να είναι μεταλλικά.  Το δεύτερο υλικό είναι το χοντρό χαρτόνι με τις κυψέλες. Και το τρίτο υλικό είναι τα χρησιμοποιημένα κεριά. 








Καταρχήν κόβουμε σε λωρίδες το χαρτόνι ύψους στα 2/3 του ύψους της κονσέρβας που έχουμε. Προσοχή το ύψος του χαρτονιού να είναι βαθμιδωτό. Δλδ στο κέντρο του σπειρώματος που θα δημιουργήσουμε το χαρτόνι θα είναι στα 2/3 ενώ στην άκρη στο 1/3. 

Μετά βάζουμε μέσα τις λωρίδες χαρτονιού σχηματίζοντας σπύρωμα. Όπως είπαμε και στην προηγούμενη παράγραφο στο κέντρο πρέπει το χαρτόνι να είναι πιο ψηλό, να εξέχει του υπολοίπου γιατί αυτό το κομμάτι θα χρησιμεύει όπως το γνωστό μας φιδάκι. Θα καίγεται λίγο λίγο. 


Το μήκος των κομματιών θα το ρυθμίσετε εσείς, όπως και τα τεμάχια που θα χρειαστείτε και είναι σε συνάρτηση του μεγέθους της κονσέρβας. Για την κλασσική κονσέρβα τόνου των 150 γραμ. θα χρειαστείτε ένα κομμάτι χαρτόνι 12-14 εκατοστά. 

Αφού τοποθετήσετε το χαρτόνι σε σπείρωμα μέσα στο κονσερβοκούτι τότε πάμε στο δεύτερο υλικό, που είναι το κερί. Το κερί πρέπει να είναι λιωμένο. Χρησιμοποιείστε ένα δοχείο για να λιώσετε παλιά κεριά με τη μέθοδο μπεν μαρί. Δηλαδή για όσους δεν γνωρίζουμε ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με νερό και στο πάνω μέρος πολύ προσεκτικά τοποθετούμε ένα μικρότερο κατσαρολάκι ή κουτί απο κονσέρβα και εκεί ρίχνουμε τα κεριά,

 Μετά από λίγα λεπτά θα αρχίσουν να λιώνουν. Μόλις γίνουν ρευστό και όπως είναι ακόμα ζεστά περιχύνουμε το χαρτί μέχρι το σημείο που προεξέχει το κομμάτι του κέντρου του σπειρώματος, προσέχοντας απλά να περιβρέξουμε, όχι όμως να το καλύψουμε, γιατί αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως φιτίλι, όπως η εικόνα. 

Η μικρή κονσέρβα (όπως του τόνου) επαρκεί για να 2 ώρες συνεχούς καύσης. 

Ανάλογα με τα μέγεθος της κονσέρβας που χρησιμοποιούμε μια τέτοια αυτοσχέδια συσκευή μπορεί να ζεστάνει ακόμα και ένα μικρό δωμάτιο (στην περίπτωση της κονσέρβας 1 κιλού).  Φυσικά η λύση αυτή είναι για ακραίες καταστάσεις και δεν επαρκεί για την θέρμανση σας. 

Ένας πολύ σημαντικός λόγος, πλέον να μην πετάς κονσέρβες, κεριά και χοντρά χαρτόνια. 

Με 50 τέτοιες συσκευές σε απλή κονσέρβα έχεις εξασφαλίσει τον τρόπο για να ζεσταίνεις το φαγητό σου για έναν ολόκληρο χρόνο. 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ