Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νερό από χιόνι ή βροχή - Είναι επικίνδυνο; Πως το μετατρέπω σε πόσιμο;



Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 


Τώρα που έχουν παγώσει τα πάντα στην Ελλάδα, λόγω του ισχυρού χιονιά που πλήττει την χώρα μας είναι καιρός να θυμηθούμε μερικά πράγματα σχετικά με το νερό από χιόνι ή την βροχή. 

Καταρχήν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ούτε το νερό από το χιόνι, ούτε το νερό από τη βροχή και δεν έχει απολύτως καμία σημασία η απόσταση από αστικά κέντρα και βιομηχανικές ζώνες. 

Σίγουρα το φρέσκο χιόνι της δεύτερης ή τρίτης μέρας χιονοπτώσεων είναι πιο ασφαλές, γι΄αυτό και για όσα θα ακολουθήσουν θα προτιμάται το φρέσκο χιόνι και όχι αυτό που είναι παγωμένο (σαν κρύσταλλος).

Επιλέξτε το χιόνι που βρίσκεται μακριά από δρόμους, καμινάδες, εξόδους τζακιών, τοίχους. Όσο πιο ανοιχτός είναι ο χώρος συλλογής τόσο πιο ασφαλές είναι το χιόνι. 

Εάν δεν έχετε φίλτρο βρόχινου νερού (που αποκλείεται να έχετε οι περισσότεροι) τότε απλά πάρτε χιόνι και καταρχήν βράστε το δύο φορές ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ για 10 λεπτά (κατσαρόλα 3 λίτρων). 

Τα χάπια χαλαζόνης είναι μια πολύ καλή λύση, αλλά με μέτρο...  Θεωρητικά χρειάζεται μια παστίλα ανά λίτρο νερού. Αλλά είπαμε με μέτρο και για λίγες μέρες. 

Μια καλή λύση είναι χλωρίωση του νερού. Βράσιμο + χλωρίωση μας δίνουν ένα 100% ασφαλές νερό. Προσέξτε όμως μετά την χλωρίωση το νερό πρέπει να μείνει στάσιμο για 30-45΄λεπτά ώστε το χλώριο να εξατμισθεί φυσικά (ως πτητικό).

Οι αναλογία είναι μια σταγόνα χλωρίου ανά λίτρο νερού. 

Έτερη πολύ καλή λύση είναι το ιώδιο. Εδώ η αναλογία είναι δύο σταγόνες ανά λίτρο. Και εδώ το αφήνουμε στάσιμο για 45-50 λεπτά. 

Τελευταία κίνηση  είναι να το σουρώσετε. Σε ένα βαμβακερό ύφασμα κατά προτίμηση. 

Είστε έτοιμοι !!!

ΥΓ Μην ξεχνάτε μιλάμε για εντελώς πρόσκαιρη κατάσταση, οπότε αυτές οι συμβουλές είναι μόνον για τις λίγες ώρες - μέρες μέχρι να αποκατασταθούν τα δίκτυα και να έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Τρόφιμα αντί γκαζόν ή αλλιώς καλλιέργειες στις πόλεις

Ειδήσεις για οπωρώνες ή ακόμα και λαχανόκηπους στις πόλεις τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά. Στα Χανιά, στο Λουτράκι, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, στο Αγρίνιο, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα, στην Έδεσσα, στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, δήμοι ή ομάδες πολιτών πήραν την πρωτοβουλία και αξιοποίησαν ανοιχτούς χώρους, ακόμα και σε σχολεία και πρώην στρατόπεδα, καλλιεργώντας οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνες και λαχανικά. Άλλοι δήμοι εκμεταλλεύονται τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, όπως στη Γλυφάδα, τις ελιές, παράγοντας λάδι και στο Νέο Ηράκλειο τις νεραντζιές, οι οποίες μπολιάστηκαν για να δώσουν λεμόνια. Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Τα παλιότερα χρόνια, το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων είχαν σπίτια με κήπους, όπου ευδοκιμούσαν οπωροφόρα δέντρα, ενώ άλλα βρίσκονταν διάσπαρτα στους δρόμους. Ήταν πολύ φυσικό και συνηθισμένο ο κόσμος να