Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νερό από χιόνι ή βροχή - Είναι επικίνδυνο; Πως το μετατρέπω σε πόσιμο;



Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 


Τώρα που έχουν παγώσει τα πάντα στην Ελλάδα, λόγω του ισχυρού χιονιά που πλήττει την χώρα μας είναι καιρός να θυμηθούμε μερικά πράγματα σχετικά με το νερό από χιόνι ή την βροχή. 

Καταρχήν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ούτε το νερό από το χιόνι, ούτε το νερό από τη βροχή και δεν έχει απολύτως καμία σημασία η απόσταση από αστικά κέντρα και βιομηχανικές ζώνες. 

Σίγουρα το φρέσκο χιόνι της δεύτερης ή τρίτης μέρας χιονοπτώσεων είναι πιο ασφαλές, γι΄αυτό και για όσα θα ακολουθήσουν θα προτιμάται το φρέσκο χιόνι και όχι αυτό που είναι παγωμένο (σαν κρύσταλλος).

Επιλέξτε το χιόνι που βρίσκεται μακριά από δρόμους, καμινάδες, εξόδους τζακιών, τοίχους. Όσο πιο ανοιχτός είναι ο χώρος συλλογής τόσο πιο ασφαλές είναι το χιόνι. 

Εάν δεν έχετε φίλτρο βρόχινου νερού (που αποκλείεται να έχετε οι περισσότεροι) τότε απλά πάρτε χιόνι και καταρχήν βράστε το δύο φορές ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ για 10 λεπτά (κατσαρόλα 3 λίτρων). 

Τα χάπια χαλαζόνης είναι μια πολύ καλή λύση, αλλά με μέτρο...  Θεωρητικά χρειάζεται μια παστίλα ανά λίτρο νερού. Αλλά είπαμε με μέτρο και για λίγες μέρες. 

Μια καλή λύση είναι χλωρίωση του νερού. Βράσιμο + χλωρίωση μας δίνουν ένα 100% ασφαλές νερό. Προσέξτε όμως μετά την χλωρίωση το νερό πρέπει να μείνει στάσιμο για 30-45΄λεπτά ώστε το χλώριο να εξατμισθεί φυσικά (ως πτητικό).

Οι αναλογία είναι μια σταγόνα χλωρίου ανά λίτρο νερού. 

Έτερη πολύ καλή λύση είναι το ιώδιο. Εδώ η αναλογία είναι δύο σταγόνες ανά λίτρο. Και εδώ το αφήνουμε στάσιμο για 45-50 λεπτά. 

Τελευταία κίνηση  είναι να το σουρώσετε. Σε ένα βαμβακερό ύφασμα κατά προτίμηση. 

Είστε έτοιμοι !!!

ΥΓ Μην ξεχνάτε μιλάμε για εντελώς πρόσκαιρη κατάσταση, οπότε αυτές οι συμβουλές είναι μόνον για τις λίγες ώρες - μέρες μέχρι να αποκατασταθούν τα δίκτυα και να έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...