Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νερό από χιόνι ή βροχή - Είναι επικίνδυνο; Πως το μετατρέπω σε πόσιμο;



Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 


Τώρα που έχουν παγώσει τα πάντα στην Ελλάδα, λόγω του ισχυρού χιονιά που πλήττει την χώρα μας είναι καιρός να θυμηθούμε μερικά πράγματα σχετικά με το νερό από χιόνι ή την βροχή. 

Καταρχήν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ούτε το νερό από το χιόνι, ούτε το νερό από τη βροχή και δεν έχει απολύτως καμία σημασία η απόσταση από αστικά κέντρα και βιομηχανικές ζώνες. 

Σίγουρα το φρέσκο χιόνι της δεύτερης ή τρίτης μέρας χιονοπτώσεων είναι πιο ασφαλές, γι΄αυτό και για όσα θα ακολουθήσουν θα προτιμάται το φρέσκο χιόνι και όχι αυτό που είναι παγωμένο (σαν κρύσταλλος).

Επιλέξτε το χιόνι που βρίσκεται μακριά από δρόμους, καμινάδες, εξόδους τζακιών, τοίχους. Όσο πιο ανοιχτός είναι ο χώρος συλλογής τόσο πιο ασφαλές είναι το χιόνι. 

Εάν δεν έχετε φίλτρο βρόχινου νερού (που αποκλείεται να έχετε οι περισσότεροι) τότε απλά πάρτε χιόνι και καταρχήν βράστε το δύο φορές ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ για 10 λεπτά (κατσαρόλα 3 λίτρων). 

Τα χάπια χαλαζόνης είναι μια πολύ καλή λύση, αλλά με μέτρο...  Θεωρητικά χρειάζεται μια παστίλα ανά λίτρο νερού. Αλλά είπαμε με μέτρο και για λίγες μέρες. 

Μια καλή λύση είναι χλωρίωση του νερού. Βράσιμο + χλωρίωση μας δίνουν ένα 100% ασφαλές νερό. Προσέξτε όμως μετά την χλωρίωση το νερό πρέπει να μείνει στάσιμο για 30-45΄λεπτά ώστε το χλώριο να εξατμισθεί φυσικά (ως πτητικό).

Οι αναλογία είναι μια σταγόνα χλωρίου ανά λίτρο νερού. 

Έτερη πολύ καλή λύση είναι το ιώδιο. Εδώ η αναλογία είναι δύο σταγόνες ανά λίτρο. Και εδώ το αφήνουμε στάσιμο για 45-50 λεπτά. 

Τελευταία κίνηση  είναι να το σουρώσετε. Σε ένα βαμβακερό ύφασμα κατά προτίμηση. 

Είστε έτοιμοι !!!

ΥΓ Μην ξεχνάτε μιλάμε για εντελώς πρόσκαιρη κατάσταση, οπότε αυτές οι συμβουλές είναι μόνον για τις λίγες ώρες - μέρες μέχρι να αποκατασταθούν τα δίκτυα και να έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ