Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέτρα προστασίας από Ακραία Καιρικά Φαινόμενα




Μικρές απλές συμβουλές από τις θεωρητικές εκπαιδεύσεις, αλλά και την εμπειρία από τα όσα έχω αντιμετωπίσει σαν εθελοντής:

- Αν έχετε αντικείμενα κάτω των 25-30 κιλών στα μπαλκόνια να τα απομακρύνετε για να μην έρθουν στο κεφάλι κανενός δύσμοιρου. Στερεώστε καλά τυχόν πινακίδες, κεραίες τηλεόρασης, ασυρμάτου κλπ.

- Αποφύγετε τη στάση και στάθμευση των οχημάτων σας κάτω από μεγάλα δέντρα. Μεγάλα δέντρα = γέρικα δέντρα και σπάνε πιο εύκολα. Προτιμήστε αυτές τις μέρες τα κλειστά πάρκινγκ.

- Απομακρύνετε από τα μπαλκόνια γλάστρες, ειδικά αυτές που κρέμονται..

- Ελέγξετε τις υδρορροές, ουκ ολίγες είναι βουλωμένες ή κρέμονται σαν το χάρο...

- Αποφύγετε τα κλασσικά σημεία πλημμυρών (πχ Χαμοστέρνας, Παπαδιαμαντοπούλου, Εθνική ύψος διυλιστηρίων, υπόγειες γέφυρες, βυθιζόμενους δρόμους κλπ).

- Αποφύγετε τις κολώνες της ΔΕΗ και ειδικά αυτές της Μέσης και Υψηλής Τάσης. 


  • Η Υψηλή τάση είναι αυτές οι τεράστιες κολώνες δεν χρειάζονται νομίζω συστάσεις. 
  • Η Μέση Τάση είναι 3 γυμνά καλώδια ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, χωρίς πλαστικό περίβλημα που περνάνε πάνω από την οικιακή (χαμηλή) τάση. 
  • Η χαμηλή τάση στο παλιο δίκτυο με 4 γυμνά καλώδια κάθετα στο έδαφος είναι εξίσου επικίνδυνη με τη μέση. Στο νέο δίκτυο το μεγαλύτερο μέρος είναι με πλαστικά καλώδια πλεγμένα μεταξύ τους - πλεξουδα - και θεωρείται όχι και τόσο επικίνδυνη, εκτός αν κάποιος είναι τόσο χαζός που πάει και την ακουμπήσει.

- Ενημερώστε για το σημείο που βρίσκεστε και τον αναμενόμενο χρόνο παραμονής σας σε αυτόν. Στις πρόσφατες καταστροφές έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα γιατί κόπηκαν τα τηλέφωνα.

- Επειδή τα φαινόμενα τα κρατήσουν αρκετές μέρες μεριμνήστε για τροφή, νερό καθώς και μπαταρίες για φακούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...