Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2η Ομάδα - 2η Ημέρα Προσομοιώσεων στο Βουνό - Κατασκευή τουαλέτας

Μας τα χάλασε ο καιρός σε αυτή τη δεύτερη ημέρα, οπότε η ομάδα κινήθηκε σε αυτή την μονοήμερη, 2η στη σειρά εξόρμηση στο βουνό σε θεωρητικές κατευθύνσεις και κάποιες εργασίες όταν μας το επέτρεψε ο καιρός. 

Αρχίσαμε την κατασκευή αποχωρητηρίου (μας έκοψε στα μισά σχεδόν ο καιρός). Όταν χθες ανέβασα το ποστ με το τι πρόκειται να κάνουμε στη σελίδα με ρώτησαν αρκετοί για πιο λόγο ενώ είμαστε στο βουνό είναι απαραίτητο ένα αποχωρητήριο (τουαλέτα). 

Η απάντηση βρίσκεται στο χρόνο που θα βρισκόμαστε στο βουνό. Όταν μια ομάδα 10+ ατόμων βρίσκεται για πέραν των 2 ημερών σε έναν χώρο, τότε αναγκαστικά χρειάζεται να κατασκευάσει μια τουαλέτα, γιατί αλλιώς από την τρίτη ημέρα η περιοχή γύρω από το καμπ θα είναι σαν βομβαρδισμένη. Από την μια θα ήταν καλό γιατί τα περισσότερο άγρια της ελληνικής φύσης αποφεύγουν να εισέρχονται σε περιοχή που είναι οριοθετημένη με κόπρανα, από την άλλη όμως και ειδικά μέσα στη νύχτα δεν είναι ότι πιο ωραίο να πατάς τα σκ...α του άλλου. Επιπλέον η περιοχή πέριξ του καμπ έχει ΠΟΛΛΑ χόρτα, οπότε είναι κρίμα να τα χαραμίσουμε... Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Πάμε όμως να πούμε πως επιλέγουμε το σημείο κατασκευής της τουαλέτας και πως την κατασκευάζουμε στην κάθε περίπτωση. 

Η επιλογή του χώρου της τουαλέτας χρειάζεται κάποιες ελάχιστες γνώσεις.

Καταρχήν ο χώρος της τουαλέτας πρέπει να βρίσκεται μπροστά από το καμπ σας και ποτέ στην πλάτη, εκτός και αν η πλάτη είναι σε κατηφόρα. Πάντα η τουαλέτα να είναι στο χαμηλότερο σημείο για να αποφύγουμε σε περίπτωση καταιγίδας να μας μπουν στο καμπ οι ακαθαρσίες.  

Ως προς τα είδη τουαλέτας υπάρχουν δύο βασικά (υπάρχουν και άλλα, αλλά είναι για πιο extreme καταστάσεις - σε βράχους, γκρεμούς  κλπ) . Αυτές που γίνονται σε κεκλιμένο πεδίο (κατηφορίτσα) και αυτές που σκάβουμε για να τις φτιάξουμε. Κοντά στο καμπ το δικό μας δεν υπάρχει κεκλιμένο πεδίο, οπότε εμείς προχωρήσαμε στην κατασκευή τουαλέτας σκάβοντας. 

α)Κατασκευή σε επίπεδη επιφάνεια 
Είναι η πιο απλή μορφή μεν, η πιο ζόρικη δε. Χρειάζεται σκάψιμο βάθους περίπου 80 πόντων έως 1 μέτρα (υπολογίστε 15 πόντους ανά άτομο της ομάδας) με διαστάσεις τουλάχιστον 60Χ60. 
Αν βρείτε σημείο που να έχει γύρω γύρω δεντράκια (όπως η φωτογραφία) είναι ότι καλύτερο γιατί έτσι έχετε φυσικούς στύλους για την περιμετρική κάλυψη (πλαγιοκάλυψη) της κατασκευής σας. Με τα δεντράκια θα δυσκολευτείτε λίγο στο σκάψιμο (λόγω των ριζών) αλλά θα γλυτώσετε πολλαπλάσιο χρόνο από την πλαγιοκάλυψη 

Την τρύπα μπορούμε να την καλύψουμε με μια παλέτα βαρέως τύπου ή αν δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε να κατασκευάσουμε ένα δάπεδο και ξύλα τα οποία θα βάλουμε στη σειρά με μια τρύπα διαστάσεων περίπου 30 Χ30 στη μέση. Στην περίπτωση που το φτιάξετε μόνοι σας με ξύλα να θυμηθείτε να ενισχύσετε τα σημεία περιξ της τρύπα και τα ξύλα να είναι αρκετά χοντρά για να αντέχουν δύο φορές το βάρος σας. 

Να θυμάστε ΠΑΝΤΑ ότι μέσα στην τρύπα μπορεί να μπουν διάφορα άγρια ζώα και κυρίως τρωκτικά και φίδια, οπότε η χρήση πρέπει να γίνεται μετά από ένα πρόχειρα αηδιαστικό ομολογουμένος έλεγχο. 

Ελπίζω την επόμενη φορά να μας κάνει ο καιρός τη χάρη για να τη δείτε και τελειωμένη. Εδώ είναι το 20%. Δλδ έχουμε καθαρίσει τα κλαδιά εσωτερικά των δέντρων και έχουμε σκάψει περίπου 40 πόντους από τους 80. Μένει να σκαφτεί το υπόλοιπο και φυσικά να φτιάξουμε την πλαγιοκάλυψη με υλικά από το βουνό ή μπορεί και με έναν μουσαμά για να μην πειράξουμε τη χλωρίδα της περιοχής τώρα που δεν υπάρχει λόγος. 



β)Κατασκευή σε επικλινές έδαφος
 Θεωρητικά είναι η πιο εύκολη περίπτωση, αλλά θέλει αρκετή ώρα να ασχοληθείς με το κόψιμο ξύλων για την κατασκευή. Η κατασκευή μοιάζει με αυτήν που κάνουμε για μικρά σπιτάκια. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο έδαφος τοποθετούμε πέτρες σε ύψους περίπου 10-15 πόντων, οι πέτρες που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σχετικά μεγάλες (μεγαλύτερες από την παλάμη ενός ενήλικα) και αυτές να φτάνουμε μέχρι πάνω στα ξύλα.. Αυτό το κάνουμε για να μην έχουμε διαφυγή ακαθαρσιών. Θυμίζω ότι ειδικά αυτή η κατασκευή πρέπει να είναι πάντα μπροστά (χαμηλότερο σημείο) σε σχέση με το καμπ που έχουμε. 

Παρακάτω σας βάζω φωτογραφίες που βρήκα στο διαδίκτυο με αυτοσχέδιες τουαλέτες για να πάρετε μια ιδέα.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ