Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2η Ομάδα - 2η Ημέρα Προσομοιώσεων στο Βουνό - Κατασκευή τουαλέτας

Μας τα χάλασε ο καιρός σε αυτή τη δεύτερη ημέρα, οπότε η ομάδα κινήθηκε σε αυτή την μονοήμερη, 2η στη σειρά εξόρμηση στο βουνό σε θεωρητικές κατευθύνσεις και κάποιες εργασίες όταν μας το επέτρεψε ο καιρός. 

Αρχίσαμε την κατασκευή αποχωρητηρίου (μας έκοψε στα μισά σχεδόν ο καιρός). Όταν χθες ανέβασα το ποστ με το τι πρόκειται να κάνουμε στη σελίδα με ρώτησαν αρκετοί για πιο λόγο ενώ είμαστε στο βουνό είναι απαραίτητο ένα αποχωρητήριο (τουαλέτα). 

Η απάντηση βρίσκεται στο χρόνο που θα βρισκόμαστε στο βουνό. Όταν μια ομάδα 10+ ατόμων βρίσκεται για πέραν των 2 ημερών σε έναν χώρο, τότε αναγκαστικά χρειάζεται να κατασκευάσει μια τουαλέτα, γιατί αλλιώς από την τρίτη ημέρα η περιοχή γύρω από το καμπ θα είναι σαν βομβαρδισμένη. Από την μια θα ήταν καλό γιατί τα περισσότερο άγρια της ελληνικής φύσης αποφεύγουν να εισέρχονται σε περιοχή που είναι οριοθετημένη με κόπρανα, από την άλλη όμως και ειδικά μέσα στη νύχτα δεν είναι ότι πιο ωραίο να πατάς τα σκ...α του άλλου. Επιπλέον η περιοχή πέριξ του καμπ έχει ΠΟΛΛΑ χόρτα, οπότε είναι κρίμα να τα χαραμίσουμε... Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Πάμε όμως να πούμε πως επιλέγουμε το σημείο κατασκευής της τουαλέτας και πως την κατασκευάζουμε στην κάθε περίπτωση. 

Η επιλογή του χώρου της τουαλέτας χρειάζεται κάποιες ελάχιστες γνώσεις.

Καταρχήν ο χώρος της τουαλέτας πρέπει να βρίσκεται μπροστά από το καμπ σας και ποτέ στην πλάτη, εκτός και αν η πλάτη είναι σε κατηφόρα. Πάντα η τουαλέτα να είναι στο χαμηλότερο σημείο για να αποφύγουμε σε περίπτωση καταιγίδας να μας μπουν στο καμπ οι ακαθαρσίες.  

Ως προς τα είδη τουαλέτας υπάρχουν δύο βασικά (υπάρχουν και άλλα, αλλά είναι για πιο extreme καταστάσεις - σε βράχους, γκρεμούς  κλπ) . Αυτές που γίνονται σε κεκλιμένο πεδίο (κατηφορίτσα) και αυτές που σκάβουμε για να τις φτιάξουμε. Κοντά στο καμπ το δικό μας δεν υπάρχει κεκλιμένο πεδίο, οπότε εμείς προχωρήσαμε στην κατασκευή τουαλέτας σκάβοντας. 

α)Κατασκευή σε επίπεδη επιφάνεια 
Είναι η πιο απλή μορφή μεν, η πιο ζόρικη δε. Χρειάζεται σκάψιμο βάθους περίπου 80 πόντων έως 1 μέτρα (υπολογίστε 15 πόντους ανά άτομο της ομάδας) με διαστάσεις τουλάχιστον 60Χ60. 
Αν βρείτε σημείο που να έχει γύρω γύρω δεντράκια (όπως η φωτογραφία) είναι ότι καλύτερο γιατί έτσι έχετε φυσικούς στύλους για την περιμετρική κάλυψη (πλαγιοκάλυψη) της κατασκευής σας. Με τα δεντράκια θα δυσκολευτείτε λίγο στο σκάψιμο (λόγω των ριζών) αλλά θα γλυτώσετε πολλαπλάσιο χρόνο από την πλαγιοκάλυψη 

Την τρύπα μπορούμε να την καλύψουμε με μια παλέτα βαρέως τύπου ή αν δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε να κατασκευάσουμε ένα δάπεδο και ξύλα τα οποία θα βάλουμε στη σειρά με μια τρύπα διαστάσεων περίπου 30 Χ30 στη μέση. Στην περίπτωση που το φτιάξετε μόνοι σας με ξύλα να θυμηθείτε να ενισχύσετε τα σημεία περιξ της τρύπα και τα ξύλα να είναι αρκετά χοντρά για να αντέχουν δύο φορές το βάρος σας. 

Να θυμάστε ΠΑΝΤΑ ότι μέσα στην τρύπα μπορεί να μπουν διάφορα άγρια ζώα και κυρίως τρωκτικά και φίδια, οπότε η χρήση πρέπει να γίνεται μετά από ένα πρόχειρα αηδιαστικό ομολογουμένος έλεγχο. 

Ελπίζω την επόμενη φορά να μας κάνει ο καιρός τη χάρη για να τη δείτε και τελειωμένη. Εδώ είναι το 20%. Δλδ έχουμε καθαρίσει τα κλαδιά εσωτερικά των δέντρων και έχουμε σκάψει περίπου 40 πόντους από τους 80. Μένει να σκαφτεί το υπόλοιπο και φυσικά να φτιάξουμε την πλαγιοκάλυψη με υλικά από το βουνό ή μπορεί και με έναν μουσαμά για να μην πειράξουμε τη χλωρίδα της περιοχής τώρα που δεν υπάρχει λόγος. 



β)Κατασκευή σε επικλινές έδαφος
 Θεωρητικά είναι η πιο εύκολη περίπτωση, αλλά θέλει αρκετή ώρα να ασχοληθείς με το κόψιμο ξύλων για την κατασκευή. Η κατασκευή μοιάζει με αυτήν που κάνουμε για μικρά σπιτάκια. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο έδαφος τοποθετούμε πέτρες σε ύψους περίπου 10-15 πόντων, οι πέτρες που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σχετικά μεγάλες (μεγαλύτερες από την παλάμη ενός ενήλικα) και αυτές να φτάνουμε μέχρι πάνω στα ξύλα.. Αυτό το κάνουμε για να μην έχουμε διαφυγή ακαθαρσιών. Θυμίζω ότι ειδικά αυτή η κατασκευή πρέπει να είναι πάντα μπροστά (χαμηλότερο σημείο) σε σχέση με το καμπ που έχουμε. 

Παρακάτω σας βάζω φωτογραφίες που βρήκα στο διαδίκτυο με αυτοσχέδιες τουαλέτες για να πάρετε μια ιδέα.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...