Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Νέα ομάδα ξεκίνησε τις δοκιμές της! Ημέρα πρώτη : πρόχειρο καταφύγιο

Η ομάδας μας μετά τη συγκρότηση της και τις πρώτες διερευνητικές επαφές, από αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε τις προσομοιώσεις / ασκήσεις επιβίωσης σε πραγματικό περιβάλλον (βουνό, διαβίωση σε δάσος). 

Στον πρώτο κύκλο προσομοιώσεων θα ασκηθούμε σύμφωνα με το πρόβλημα των τριών πρώτων ημερών (διαβάστε εδώ τι ακριβώς εννοούμε). Δηλαδή σε καταστάσεις ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ (προσωρινή κατάσταση ολίγων ημερών) και όχι ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (βίαιη αλλαγή τη συνήθους κατάστασης - αλλαγή τρόπου ζωής  - νέα δεδομένα που θα ισχύουν επι μακρόν). 



Προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι η ομάδα μπορεί να ανταποκριθεί σε ακραίες καταστάσεις φροντίσαμε κανένας να μην πάρει τίποτα παραπάνω απ΄ότι έχει συνήθως στο σακίδιο του. Αν στη διαδρομή κουραζόταν θα αναγκαζόταν να πετάξει ενδεχομένως πολύτιμα υλικά... Χωρίς να ακολουθήσουμε εγχειρίδια ο καθένας πήρε μαζί του ότι μπορούσε να σηκώσει και νόμιζε ότι θα του του ήταν αρκετά σε 3ήμερη επιβίωση. Τι είχε το δικό μου σακίδιο θα βρείτε (εδω)

Συνολικά η  προσομοίωση περιελάμβανε:
  • πορεία στο βουνό, 
  • προσανατολισμό,
  • εντοπισμό προκαθορισμένης περιοχής, 
  • κατόπτευση περιοχής, 
  • επιλογή χώρου για τη δημιουργία καταφυγίων και 
  • κατασκευή καταφυγίου. 


Για την κατασκευή του καταφυγίου χρησιμοποιήθηκαν:

  • 2 πριονάκια αναδιπλούμενα (συνολικού κόστους 10 ευρώ)
  • περίπου 10 μέτρα ταινίας δεσίματος κηπουρικής (τα 50 μέτρα 1 ευρώ) 

Στην επόμενη φάση που θα ολοκληρωθεί η κατασκευή θα χρησιμοποιηθεί επιπλέον : 

  • Μια κουβέρτα αλουμινίου ( 2ευρώ)
  • Μουσαμάς για την κάλυψη (5 ευρώ  - διαστάσεις 4Χ3)

Συνολικά κάθε καταφύγιο (2 ατόμων) θα μας κοστίζει περίπου 7.5 ευρώ σε υλικά. 

Η όλη διαδικασία μας πήρε περίπου 3 ώρες, χρόνο σχετικά ικανοποιητικός, αν λάβουμε υπόψη ότι η ομάδα πρώτη φορά δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες.  

Στην πρώτη μας εξόρμηση / προσομοίωση η ομάδα φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά. Δύο μέλη ασχολήθηκαν με την εύρεση πρώτων υλών κατασκευής των πρόχειρων καταλυμάτων και τα άλλα δύο ασχολήθηκαν με την κατασκευή αυτή καθ΄αυτή. 


Θα το γράψω άλλη μια φορά για όσους έτυχε να διαβάσουν πρώτη φορά αυτό το μπλογκ. Εμείς εδώ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, αλλά αμιγώς πολιτική. Δηλαδή πως μπορεί ένας απλός πολίτης με ελάχιστα υλικά εξαιρετικά χαμηλού κόστους να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες ώστε να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες, τα άγρια ζώα (μαζί και τους ανθρώπους...).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...