Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Νέα ομάδα ξεκίνησε τις δοκιμές της! Ημέρα πρώτη : πρόχειρο καταφύγιο

Η ομάδας μας μετά τη συγκρότηση της και τις πρώτες διερευνητικές επαφές, από αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε τις προσομοιώσεις / ασκήσεις επιβίωσης σε πραγματικό περιβάλλον (βουνό, διαβίωση σε δάσος). 

Στον πρώτο κύκλο προσομοιώσεων θα ασκηθούμε σύμφωνα με το πρόβλημα των τριών πρώτων ημερών (διαβάστε εδώ τι ακριβώς εννοούμε). Δηλαδή σε καταστάσεις ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ (προσωρινή κατάσταση ολίγων ημερών) και όχι ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (βίαιη αλλαγή τη συνήθους κατάστασης - αλλαγή τρόπου ζωής  - νέα δεδομένα που θα ισχύουν επι μακρόν). 



Προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι η ομάδα μπορεί να ανταποκριθεί σε ακραίες καταστάσεις φροντίσαμε κανένας να μην πάρει τίποτα παραπάνω απ΄ότι έχει συνήθως στο σακίδιο του. Αν στη διαδρομή κουραζόταν θα αναγκαζόταν να πετάξει ενδεχομένως πολύτιμα υλικά... Χωρίς να ακολουθήσουμε εγχειρίδια ο καθένας πήρε μαζί του ότι μπορούσε να σηκώσει και νόμιζε ότι θα του του ήταν αρκετά σε 3ήμερη επιβίωση. Τι είχε το δικό μου σακίδιο θα βρείτε (εδω)

Συνολικά η  προσομοίωση περιελάμβανε:
  • πορεία στο βουνό, 
  • προσανατολισμό,
  • εντοπισμό προκαθορισμένης περιοχής, 
  • κατόπτευση περιοχής, 
  • επιλογή χώρου για τη δημιουργία καταφυγίων και 
  • κατασκευή καταφυγίου. 


Για την κατασκευή του καταφυγίου χρησιμοποιήθηκαν:

  • 2 πριονάκια αναδιπλούμενα (συνολικού κόστους 10 ευρώ)
  • περίπου 10 μέτρα ταινίας δεσίματος κηπουρικής (τα 50 μέτρα 1 ευρώ) 

Στην επόμενη φάση που θα ολοκληρωθεί η κατασκευή θα χρησιμοποιηθεί επιπλέον : 

  • Μια κουβέρτα αλουμινίου ( 2ευρώ)
  • Μουσαμάς για την κάλυψη (5 ευρώ  - διαστάσεις 4Χ3)

Συνολικά κάθε καταφύγιο (2 ατόμων) θα μας κοστίζει περίπου 7.5 ευρώ σε υλικά. 

Η όλη διαδικασία μας πήρε περίπου 3 ώρες, χρόνο σχετικά ικανοποιητικός, αν λάβουμε υπόψη ότι η ομάδα πρώτη φορά δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες.  

Στην πρώτη μας εξόρμηση / προσομοίωση η ομάδα φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά. Δύο μέλη ασχολήθηκαν με την εύρεση πρώτων υλών κατασκευής των πρόχειρων καταλυμάτων και τα άλλα δύο ασχολήθηκαν με την κατασκευή αυτή καθ΄αυτή. 


Θα το γράψω άλλη μια φορά για όσους έτυχε να διαβάσουν πρώτη φορά αυτό το μπλογκ. Εμείς εδώ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, αλλά αμιγώς πολιτική. Δηλαδή πως μπορεί ένας απλός πολίτης με ελάχιστα υλικά εξαιρετικά χαμηλού κόστους να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες ώστε να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες, τα άγρια ζώα (μαζί και τους ανθρώπους...).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ