Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδηγίες προστασίας από το πολικό ψύχος


Με αφορμή το ζόρικο πενταήμερο (μάλιστα για τα δύο διαφορετικά φαινόμενα έδωσαν τα ονόματα ΡΑΦΑΗΛ (Πρωτοχρονιά και επόμενη μέρα) και ΣΟΦΙΑ (3 έως 5/1) και τις προβλέψεις για πολικό ψύχος σας απαντάω στην ερώτηση εγώ τι έκανα ή τι σκοπεύω να κάνω μέχρι αύριο το βράδυ που αναμένεται να ξεκινήσουν τα φαινόμενα: 

α)Δεν εμπιστεύομαι τη ΔΕΗ οπότε έχω φροντίσει για τρόπους θέρμανσης χωρίς ρεύμα. Είμαι τυχερός γιατί έχω ενεργειακό τζάκι φυσικής ροής (δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν μεν αλλά εξαναγκασμένης, με μοτερ που δουλεύει με ρεύμα). Όμως υπάρχει και ο τρόπος της θέρμανσης με υγραέριο (εκτός από τις ακριβές θερμάστρες υπάρχει και η οικονομική και σαφώς πιο αποδοτική λύση της κουκουνάρας υγραερίου που κουμπώνει απευθείας στη μποτίλια αερίου).

β)Έχω ήδη αλλάξει τα υγρά στο αμάξι και έχω βάλει αντιψυκτικό παντού, ενώ τις μέρες με το πολύ κρύο θα φροντίσω να προστατεύσω / σηκώσω τους υαλοκαθαριστήρες. Επίσης να αποφεύγεται να πατάτε ξερογκαζιές στο κρύο αυτοκίνητο γιατί τα λάδια τώρα με το κρύο αργούν να κινηθούν. Τέλος έχουμε το νού μας για αδέσποτα ζώα (κυρίως γάτες και μικρά σκυλιά) τα οποία πάνε για φωλιάζουν στους θόλους από τους τροχούς για να προστατευθούν από το κρύο. Τέλος έχουμε το αμάξι με πάνω από το 1/2 ρεζερβουάρ με καύσιμα γιατί ποτέ δεν ξέρουμε αν θα λειτουργούν τα πρατήρια βενζίνης (και αυτά ρεύμα θέλουν).

γ)Ζεστό ντύσιμο και πάντα γάντια, περιλαίμιο (ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό που μας ζεσταίνει το λαιμό και είναι καλύτερο απο το κασκόλ), σκούφο και κυρίως ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τρέκινγκ γιατί με τόσο κρύο οι παγώνει η υγρασία και ο δρόμος γίνεται πατινάζ. Φυσικά αργά και σταθερά βήματα...

δ)Φαγητό υψηλής ενέργειας, το οποίο θα τροποποιήσουμε ελαφρώς τη συνταγή για να μας ζεστάνει λίγο, με την προσθήκη καυτερών, κρασιού και κρεατικών (για όσους τρώνε κρέας).

στ)Προστατεύουμε το δίκτυο ύδρευσης. Αφήνουμε μια βρύση ελαφρώς ανοιχτή (λίγο παραπάνω από το στάξιμο ή και περισσότερο αν έχουμε εξωτερικούς σωλήνες).

ζ)Στις αστικές περιοχές δεν περιμένουμε προς το παρόν χιόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Πάντως έχουμε στο αμάξι αντιολισθητικές αλυσίδες καλού κακού.

η)Φροντίζουμε να επιβαρύνουμε το δίκτυο του ρεύματος όσο το δυνατόν λιγότερο, οπότε για δύο μέρες θα κλείσουμε φώτα και φωτιά που είχαμε ανοιχτά ελέω εορταστικής περιόδου. Ούτως ή άλλως ο καιρός είναι χουχουλιάρης οπότε ας τον κάνουμε ακόμα πιο ρομαντικό.

θ)Μην ξεχνάτε κρύο καιρός για δύο... Κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι...

ι)Εάν στην περιοχή μας υπάρχουν άστεγοι ή γενικότερα αναξιοπαθούντες ενημερωνόμαστε για τους δημόσιους χώρους που θα έχουν θέρμανση και θα διατεθούν στο κοινό και με τη σειρά μας τους ενημερώνουμε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του διαδικτύου όπως εμείς για ενημέρωση. Οπότε η καλή πράξη της ημέρας ας είναι μιας οδηγία... που στο τέλος δεν θα σας κοστίσει κάτι εκτός από λίγα γραμμάρια σάλιο... Πιστέψτε με ως εθελοντής τα προηγούμενα χρόνια έχω δει ανθρώπους να πεθαίνουν από το κρύο μόνον και μόνον γιατί κανείς δεν τους ενημέρωσε για τους θερμαινόμενους χώρους του δήμου τους.

ια)Άφησα τελευταία τα αδέσποτα, αν και από τα πρώτα στην καρδιά μου. Δεν θα πω τι κάνουμε σαν οικογένεια, μπορώ όμως να σας πω τι να κάνετε εσείς. Αυτές τις μέρες περισσεύει ΠΟΛΥ φαγητό. Μην το πετάτε στα σκουπίδια. Είναι κρίμα τόνοι φαγητού να καταλήγουν στη χωματερή. Αν δεν το δώσετε σε ανθρώπους που πεινούν - είναι άνθρωπο πρέπει πάντα να είναι πάνω απ΄όλα - τουλάχιστον βάλτε το σε ένα κουτί και αφήστε το εκεί που υπάρχουν αδέσποτα. Αν ξέρετε κάποιον/α που ασχολείται με αδέσποτα τότε παραδώστε τα σε αυτούς. Τα αδέσποτα ζωάκια χρειάζονται κυρίως τροφή για να παράξουν λίπος και να προστατευθούν. Ευτυχώς το ένστικτο επιβίωσης τα περισσότερα τα έχει οδηγήσει σε προσωρινές γωνιές/ φωλιές που κόβει έστω το κρύο.

Για το 2019 που έρχεται σε λιγότερο από 30 ώρες εύχομαι να μπορούσαν όλοι (άνθρωποι και ζώα) να βρουν ένα ζεστό σπίτι και ένα πιάτο ζεστό φαγητό... έστω και για το χειμώνα..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...