Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδηγίες προστασίας από το πολικό ψύχος


Με αφορμή το ζόρικο πενταήμερο (μάλιστα για τα δύο διαφορετικά φαινόμενα έδωσαν τα ονόματα ΡΑΦΑΗΛ (Πρωτοχρονιά και επόμενη μέρα) και ΣΟΦΙΑ (3 έως 5/1) και τις προβλέψεις για πολικό ψύχος σας απαντάω στην ερώτηση εγώ τι έκανα ή τι σκοπεύω να κάνω μέχρι αύριο το βράδυ που αναμένεται να ξεκινήσουν τα φαινόμενα: 

α)Δεν εμπιστεύομαι τη ΔΕΗ οπότε έχω φροντίσει για τρόπους θέρμανσης χωρίς ρεύμα. Είμαι τυχερός γιατί έχω ενεργειακό τζάκι φυσικής ροής (δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν μεν αλλά εξαναγκασμένης, με μοτερ που δουλεύει με ρεύμα). Όμως υπάρχει και ο τρόπος της θέρμανσης με υγραέριο (εκτός από τις ακριβές θερμάστρες υπάρχει και η οικονομική και σαφώς πιο αποδοτική λύση της κουκουνάρας υγραερίου που κουμπώνει απευθείας στη μποτίλια αερίου).

β)Έχω ήδη αλλάξει τα υγρά στο αμάξι και έχω βάλει αντιψυκτικό παντού, ενώ τις μέρες με το πολύ κρύο θα φροντίσω να προστατεύσω / σηκώσω τους υαλοκαθαριστήρες. Επίσης να αποφεύγεται να πατάτε ξερογκαζιές στο κρύο αυτοκίνητο γιατί τα λάδια τώρα με το κρύο αργούν να κινηθούν. Τέλος έχουμε το νού μας για αδέσποτα ζώα (κυρίως γάτες και μικρά σκυλιά) τα οποία πάνε για φωλιάζουν στους θόλους από τους τροχούς για να προστατευθούν από το κρύο. Τέλος έχουμε το αμάξι με πάνω από το 1/2 ρεζερβουάρ με καύσιμα γιατί ποτέ δεν ξέρουμε αν θα λειτουργούν τα πρατήρια βενζίνης (και αυτά ρεύμα θέλουν).

γ)Ζεστό ντύσιμο και πάντα γάντια, περιλαίμιο (ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό που μας ζεσταίνει το λαιμό και είναι καλύτερο απο το κασκόλ), σκούφο και κυρίως ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τρέκινγκ γιατί με τόσο κρύο οι παγώνει η υγρασία και ο δρόμος γίνεται πατινάζ. Φυσικά αργά και σταθερά βήματα...

δ)Φαγητό υψηλής ενέργειας, το οποίο θα τροποποιήσουμε ελαφρώς τη συνταγή για να μας ζεστάνει λίγο, με την προσθήκη καυτερών, κρασιού και κρεατικών (για όσους τρώνε κρέας).

στ)Προστατεύουμε το δίκτυο ύδρευσης. Αφήνουμε μια βρύση ελαφρώς ανοιχτή (λίγο παραπάνω από το στάξιμο ή και περισσότερο αν έχουμε εξωτερικούς σωλήνες).

ζ)Στις αστικές περιοχές δεν περιμένουμε προς το παρόν χιόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Πάντως έχουμε στο αμάξι αντιολισθητικές αλυσίδες καλού κακού.

η)Φροντίζουμε να επιβαρύνουμε το δίκτυο του ρεύματος όσο το δυνατόν λιγότερο, οπότε για δύο μέρες θα κλείσουμε φώτα και φωτιά που είχαμε ανοιχτά ελέω εορταστικής περιόδου. Ούτως ή άλλως ο καιρός είναι χουχουλιάρης οπότε ας τον κάνουμε ακόμα πιο ρομαντικό.

θ)Μην ξεχνάτε κρύο καιρός για δύο... Κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι...

ι)Εάν στην περιοχή μας υπάρχουν άστεγοι ή γενικότερα αναξιοπαθούντες ενημερωνόμαστε για τους δημόσιους χώρους που θα έχουν θέρμανση και θα διατεθούν στο κοινό και με τη σειρά μας τους ενημερώνουμε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του διαδικτύου όπως εμείς για ενημέρωση. Οπότε η καλή πράξη της ημέρας ας είναι μιας οδηγία... που στο τέλος δεν θα σας κοστίσει κάτι εκτός από λίγα γραμμάρια σάλιο... Πιστέψτε με ως εθελοντής τα προηγούμενα χρόνια έχω δει ανθρώπους να πεθαίνουν από το κρύο μόνον και μόνον γιατί κανείς δεν τους ενημέρωσε για τους θερμαινόμενους χώρους του δήμου τους.

ια)Άφησα τελευταία τα αδέσποτα, αν και από τα πρώτα στην καρδιά μου. Δεν θα πω τι κάνουμε σαν οικογένεια, μπορώ όμως να σας πω τι να κάνετε εσείς. Αυτές τις μέρες περισσεύει ΠΟΛΥ φαγητό. Μην το πετάτε στα σκουπίδια. Είναι κρίμα τόνοι φαγητού να καταλήγουν στη χωματερή. Αν δεν το δώσετε σε ανθρώπους που πεινούν - είναι άνθρωπο πρέπει πάντα να είναι πάνω απ΄όλα - τουλάχιστον βάλτε το σε ένα κουτί και αφήστε το εκεί που υπάρχουν αδέσποτα. Αν ξέρετε κάποιον/α που ασχολείται με αδέσποτα τότε παραδώστε τα σε αυτούς. Τα αδέσποτα ζωάκια χρειάζονται κυρίως τροφή για να παράξουν λίπος και να προστατευθούν. Ευτυχώς το ένστικτο επιβίωσης τα περισσότερα τα έχει οδηγήσει σε προσωρινές γωνιές/ φωλιές που κόβει έστω το κρύο.

Για το 2019 που έρχεται σε λιγότερο από 30 ώρες εύχομαι να μπορούσαν όλοι (άνθρωποι και ζώα) να βρουν ένα ζεστό σπίτι και ένα πιάτο ζεστό φαγητό... έστω και για το χειμώνα..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ