Καταρχήν να ενημερώσω όλους τους φίλους ότι χρησιμοποιώντας τον όρο SAFECAMPS δεν έχω καμία απολύτως σχέση με κάποια εταιρεία – ομάδα ανθρώπων που εμπορεύονται τη διαβίωση – επιβίωση με το ίδιο όνομα.
Ως safecamps όπως έχω περιγράψει και σε προηγούμενα άρθρα είναι οι χώροι, σχετικά κοντά στο Βασικό Χώρο Διαβίωσης και σε μέγιστη απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από αυτών.
Τα safecamps είναι χώροι που έχουν επιλέξει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και για ακόμα πιο συγκεκριμένο λόγο.
Τα safecamps πρέπει να είναι τουλάχιστον 3, ένα σε κάθε κατεύθυνση από το Βασικό Χώρο Διαμονής. Το σωστό είναι τα safecamps να είναι δυνατόν να έχουν οπτική επαφή με τα ΒΧΔ, ώστε να είναι δυνατή η υπεράσπιση του αν τούτο απαιτηθεί και είναι δυνατόν.
Όμως ΠΟΥ και ΠΟΤΕ θα χρειαστώ τα SAFECAMPS;
Τα safecamps χρειάζονται για την αντιμετώπιση όλως πρόσκαιρων δυσμενών καταστάσεων.
Καταστάσεις που δεν μπορούν να υπερβούν τις 4-5 μέρες (το σωστός είναι μέχρι 3 νύχτες). Τι σημαίνει όμως αυτό;
Αν για οποιοδήποτε λόγο η διαμονής στο ΒΧΔ καταστεί ανέφικτη ή επικίνδυνη ή επίκειται μεγάλος κίνδυνος, τότε η φυγή της ομάδας διαβίωση προς ήδη προετοιμασμένους χώρους, safecamps, είναι μονόδρομος.
Προϋποθέσεις επιλογής της περιοχής χωροθέτησης του SAFECAMPS.
H επιλογή της περιοχής που θα δημιουργήσετε τα safecamps πρέπει να έχει κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις.
α)Μικρή απόσταση (έως 5 χλμ από το BXΔ)
β)Ορατότητα του ΒΧΔ (ή έστω να υπάρχει ορατότητα από μικρή απόσταση από το safecamps)
γ)Πρόσβαση σε νερό
δ)Ανάγλυφο εδάφους που να επιτρέπει την κάλυψη – απόκρυψη (έντονο βραχώδες ή δάσος ή φαράγγι ή σπηλιά – στη σπηλιά όμως χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και γι΄αυτό θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλο άρθρο).
Τι περιλαμβάνουν τα safecamp;
Στα safecamps έχουμε δύο επιλογές. Ή θα έχουμε αδιάβροχες σκηνές ή από πριν θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σχετικά ανεκτών συνθηκών επιβίωσης.
Ο βασικός κανόνας στην επιβίωση είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να ανεχθεί χωρίς να αρρωστήσει ανέσεις στο 5% σε σχέση με αυτές που έχει στην κανονική του ζωή. Άρα χρειάζεται ένα χώρο στεγνό (άρα στέγη), τροφή και ένα χώρο ύπνου.
Οπότε τα safecamps χρειάζονται χώρο για να κοιμηθεί η ομάδα, χώρο υγιεινής και χώρο παρασκευής τροφίμων.
Τώρα σκεφθείτε ότι εκεί βρίσκεστε διότι έπρεπε να εγκαταλείψετε τον ΒΧΔ, άρα ΞΕΧΑΣΤΕ τη φωτιά και το μαγείρεμα. Στο safecamps θα φάτε μόνο από τις προμήθειες. Σε 2-3 μέρες που θα επιστρέψετε στο ΒΧΔ θα μπορείτε να παρασκευάσετε το φαγητό σας (αν δεν σας έχουν κλέψει ότι υπάρχει εκεί, αλλά και γι΄αυτό υπάρχει λύση που θα την αναλύσουμε στο επόμενο άρθρο που θα αφορά τον ΒΧΔ).
Χρήματα για αδιάβροχες σκηνές την σημερινή εποχή δεν υπάρχουν. Αν σκεφθεί κανείς ότι μια σκηνή 3-4 ατόμων θέλει περίπου 700-1000 ευρώ ανάλογα με την αδιαβροχοποίηση, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι θα πρέπει να φτιάξουμε χώρο για ύπνο.
Ο τρόπος απλός και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΑΤΟΣ.
Τι χρειαζόμαστε;
Σχοινί, τσεκούρι και αν έχουμε και πρόκες και σφυρί ακόμα πιο γρήγορα θα ξεμπερδεύσουμε.
Η κατασκευή θα είναι αυτή της φωτογραφίας που ακολουθεί. Ένα τρίγωνο, σαν σκηνή που στο κέντρο θα έχει μια κατασκευή – κρεβάτι γεμάτη πλατύφυλλα. Τα πλατύφυλλα είναι μαλακά, έχουν περισσότερη αντίσταση στην θερμοαγωγιμότητα – άρα μας κρατάνε ζεστούν – και δεν κεντάνε… Αυτό θα είναι το στρώμα μας και εκεί πάνω θα βάλουμε τον υπνόσακο μας. Είναι απλό και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος. Βασικό είναι να έχουμε απο πριν κατασκευάσει τον σκελετό, όπως στην εικόνα, και να έχουμε μαζί μας ένα σκληρό πλαστικό που να καλύπτει την τριγωνική οροφή από την μια μεριά μέχρι την άλλη. Από πάνω θα βάλουμε κλαδιά για να μην δίνουμε στόχο. Σε επόμενο άρθρα θα δείξουμε βήμα βήμα πως φτιάχνετε αυτό το πρόχειρο καλύβι.
Υπολογίστε φαγητό για το διπλάσιο αριθμό ατόμων που αποτελεί την ομάδας σας για τις διπλάσιες μέρες. Δλδ η ομάδα 15 ατόμων θα πρέπει να έχει φαγητό για 30 άτομα για 8 ημέρες. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να βρίσκονται στα safacamps από πριν και φυσικά για να μην μας τα φάνε τα άγρια ζώα πρέπει να είναι στεγανοποιημένα και θαμμένα. Προτείνονται μόνον κονσέρβες, κρακερς και άλλα έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα. Ακόμα και τα σνακς τύπου πατατάκια για μια τέτοια κατάσταση καλύπτουν τις προυποθέσεις. Όλα αυτά τα βάζουμε σε στεγανό μεταλλικό ή πλαστικό κιβώτιο ή βαρέλι και τα θάβουμε. Φροντίζουμε τα υλικά αυτά να έχουν κοντινή ή ίδια ημερομηνία λήξης. Επίσης στο κιβώτιο αυτό ή και σε ένα ακόμα, θα έχουμε και κάποια βασικά εργαλεία, σφυρί, καρφιά, πριόνι, τα πλαστικά που λέγαμε παραπάνω, πιρούνια, μαχαίρι,κουτάλια και μην ξεχάσετε μωρομάντηλα (το χαρτί υγείας πιάνει πολύ χώρο).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η περιοχή που θα δημιουργήσουμε τα safecamps πρέπει να μας δίνει την δυνατότητα διαφυγής, προστασίας απο καιρικά φαινόμενα και προστασίας από άγρια ζώα.
Για να προστατεύσουμε το χώρο και τις ζωές μας κατασκευάζουμε τις σκηνές – προσωρινά καταλύματα κυκλικά. Στην εξωτερική ακτίνα του κύκλου που θα δημιουργήσουμε απλώνουμε τα γνωστό φιδόσχοινο. Θα το βρείτε εύκολα ή μπορείτε να το κατασκευάσετε και εσείς. Είναι ένα σχοινί τρίχινο, που είναι εμποτισμένο κυρίως με μουστάρδα. Το έτοιμο είναι πιο ισχυρό, αλλά και το χειροποίητο θα κάνει τη δουλειά του. Το τοποθετούμε πάνω σε ξυλάκια σε ύψος 5-8 εκατοστά από το έδαφος και η μυρωδιά αποτρέπει να εισέλθουν πάσης φύσης ερπετά στα safecamps μας.
Μην ξεχνάτε στα safecamps δεν ήρθαμε για ύπνο… Επαγρύπνηση, επαγρύπνηση, επαγρύπνση…
Σκοπιές, ολιγόωρες, και κατά ομάδες και ποτέ κατά μόνας. Εξυπακούεται ότι αυτοί που ξέρουν και μπορούν να χειρίζονται όπλα ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ όλων των άλλων καθηκόντων. Ο πολεμιστής πρέπει να είναι ξεκούραστος και χορτάτος (όχι όμως τουμπανιασμένος)!
GOOGLE +: +Ζαχαρίας Μυτιληνιός
Τα άρθρα σχετικά με την Επιβίωση – Διαβίωση και τους Εναλλακτικούς Τρόπους ζωής, μπορείτε να τα βρείτε και
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου