Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορεινή επιβίωση για αρχάριους - Μέρος 3ο - Ο Βασικός Χώρος Διαβίωσης


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Πριν αρχίσουμε να περιγράφουμε τις συνθήκες που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή του Βασικού Χώρου Διαβίωσης, να ενημερώσουμε ότι το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος σειράς άρθρων και απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν στρατιωτική εκπαίδευση ή η εκπαίδευση τους είναι ανεπαρκής. 

Τι είναι ο Βασικός Χώρος Διαμονής; 

Βασικός Χώρος Διαμονής είναι ο χώρος που θα επιλέξει η ομάδα να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή ο χώρος που θα υποχρεωθούμε να μετεγκατασταθούμε για λόγους ανωτέρας βίας. 



Από τι αποτελείται; 

Μα φυσικά από ένα οίκημα, το οποίο όμως πρέπει να εξασφαλίζει συγκεκριμένες συνθήκες, τις οποίες θα περιγράψουμε αναλυτικά. 


Που πρέπει να βρίσκεται

Δύο λύσεις:  Ή σε πολύ μικρό χωριό (κάτω των 25 κτιρίων) ή απομονωμένο σε ύψωμα ή ακόμα καλύτερα δάσος ή άλλο μέρος που να είναι υπό κάλυψη. 


Ποίες οι ελάχιστες προϋποθέσεις (συνθήκες) που πρέπει να καλύπτει; 
- Να βρίσκεται σε ύψωμα ή καλύτερα σε βουνό. 
- Να έχει ορατότητα 3-5 χλμ τουλάχιστον προς όλες τις κατευθύνσεις 
- Να έχει τον βοριά στην πλάτη 
- Να βρίσκεται κοντά σε αρτεσιανό νερό (αυτο που τρέχει μόνο του)
- Να έχει τουλάχιστον 3 διεξόδους διαφυγής 
- Να έχει κοντά ή να βρίσκεται μέσα σε δάσος (κοντά όχι πάνω από 150-200 μέτρα)
- Να είναι 100% αυτόνομο. 
- Να βρίσκεται μέσα ή πολύ κοντά σε καλλιεργήσιμη γη. 
- Να μην συνδέεται με δίκτυα κοινής ωφέλειας (γιατί τότε είναι καταγεγραμμένο). 
- Να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 40 χλμ από πόλη (ακόμα και κωμοπόλη). 
- Να μην είναι ορατό από θάλασσα ή σε απόσταση κάτω από  2 χλμ.






Με τι θα το εξοπλίσω;
Με τα πάντα... 
Σόμπα (στοφα), λάμπες θυέλλης, πετρογκάζ, αποθηκευτικό χώρο, κουβέρτες, ρούχα, στρώματα, καρέγκλες, τραπέζι, όπλα, μαχαίρια κλπ. 
Για στρώματα προτιμήστε τα φουσκωτά με χειροκίνητη αντλία.
Για λάμπες βρείτε λαδιού, εξυπακούεται ότι θα έχετε και πολύ λάδι αποθηκευμένο...
Χαλιά, χράμια οτιδήποτε περισσεύει θα χρησιμεύσει για τους παγερούς μήνες. 

Το εξόπλισα; Και πως θα το προστατεύω τωρα; 
Φυσικά ένας εξοπλισμένος χώρος αποτελεί πρόκληση για τους διερχόμενους (οδηγούς, κυνηγούς κλπ). Οπότε εξωτερικά τα αφήνετε ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ. 
Τα τρόφιμα και όλα τα πολύτιμα υλικά ΤΑ ΘΑΒΕΤΕ. 
Θα πάρετε βαρέλια μεγάλα 100-200 λιτρα (πολλά οι εταιρείες ειδικά οι φαρμακοβιομηχανίες τα πετάνε)  και εκεί θα βάλετε τα πάντα. 

Σε χωράφι είστε άρα χώρος για θάψιμο υπάρχει. 


Θα ακολουθήσει άρθρο για την προετοιμασία, εσωτερική και εξωτερική του χώρου. Ετοιμασία ως προς την αποθήκευση των υλικών, την φύλαξη σπόρων κλπ. 



WOW : https://www.wowapp.com/w/zaxarias/Zaxarias-Mytilinios


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...