Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορεινή επιβίωση για αρχάριους - Μέρος 3ο - Ο Βασικός Χώρος Διαβίωσης


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Πριν αρχίσουμε να περιγράφουμε τις συνθήκες που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή του Βασικού Χώρου Διαβίωσης, να ενημερώσουμε ότι το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος σειράς άρθρων και απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν στρατιωτική εκπαίδευση ή η εκπαίδευση τους είναι ανεπαρκής. 

Τι είναι ο Βασικός Χώρος Διαμονής; 

Βασικός Χώρος Διαμονής είναι ο χώρος που θα επιλέξει η ομάδα να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή ο χώρος που θα υποχρεωθούμε να μετεγκατασταθούμε για λόγους ανωτέρας βίας. 



Από τι αποτελείται; 

Μα φυσικά από ένα οίκημα, το οποίο όμως πρέπει να εξασφαλίζει συγκεκριμένες συνθήκες, τις οποίες θα περιγράψουμε αναλυτικά. 


Που πρέπει να βρίσκεται

Δύο λύσεις:  Ή σε πολύ μικρό χωριό (κάτω των 25 κτιρίων) ή απομονωμένο σε ύψωμα ή ακόμα καλύτερα δάσος ή άλλο μέρος που να είναι υπό κάλυψη. 


Ποίες οι ελάχιστες προϋποθέσεις (συνθήκες) που πρέπει να καλύπτει; 
- Να βρίσκεται σε ύψωμα ή καλύτερα σε βουνό. 
- Να έχει ορατότητα 3-5 χλμ τουλάχιστον προς όλες τις κατευθύνσεις 
- Να έχει τον βοριά στην πλάτη 
- Να βρίσκεται κοντά σε αρτεσιανό νερό (αυτο που τρέχει μόνο του)
- Να έχει τουλάχιστον 3 διεξόδους διαφυγής 
- Να έχει κοντά ή να βρίσκεται μέσα σε δάσος (κοντά όχι πάνω από 150-200 μέτρα)
- Να είναι 100% αυτόνομο. 
- Να βρίσκεται μέσα ή πολύ κοντά σε καλλιεργήσιμη γη. 
- Να μην συνδέεται με δίκτυα κοινής ωφέλειας (γιατί τότε είναι καταγεγραμμένο). 
- Να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 40 χλμ από πόλη (ακόμα και κωμοπόλη). 
- Να μην είναι ορατό από θάλασσα ή σε απόσταση κάτω από  2 χλμ.






Με τι θα το εξοπλίσω;
Με τα πάντα... 
Σόμπα (στοφα), λάμπες θυέλλης, πετρογκάζ, αποθηκευτικό χώρο, κουβέρτες, ρούχα, στρώματα, καρέγκλες, τραπέζι, όπλα, μαχαίρια κλπ. 
Για στρώματα προτιμήστε τα φουσκωτά με χειροκίνητη αντλία.
Για λάμπες βρείτε λαδιού, εξυπακούεται ότι θα έχετε και πολύ λάδι αποθηκευμένο...
Χαλιά, χράμια οτιδήποτε περισσεύει θα χρησιμεύσει για τους παγερούς μήνες. 

Το εξόπλισα; Και πως θα το προστατεύω τωρα; 
Φυσικά ένας εξοπλισμένος χώρος αποτελεί πρόκληση για τους διερχόμενους (οδηγούς, κυνηγούς κλπ). Οπότε εξωτερικά τα αφήνετε ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ. 
Τα τρόφιμα και όλα τα πολύτιμα υλικά ΤΑ ΘΑΒΕΤΕ. 
Θα πάρετε βαρέλια μεγάλα 100-200 λιτρα (πολλά οι εταιρείες ειδικά οι φαρμακοβιομηχανίες τα πετάνε)  και εκεί θα βάλετε τα πάντα. 

Σε χωράφι είστε άρα χώρος για θάψιμο υπάρχει. 


Θα ακολουθήσει άρθρο για την προετοιμασία, εσωτερική και εξωτερική του χώρου. Ετοιμασία ως προς την αποθήκευση των υλικών, την φύλαξη σπόρων κλπ. 



WOW : https://www.wowapp.com/w/zaxarias/Zaxarias-Mytilinios


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ