Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βρείτε τρόπο επικοινωνίας και σημεία επαφής – Κινητά και σταθερά απλά να τα ξεχάσετε


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Μια ακόμη μικρή παρένθεση που προκύπτει στην σειρά των άρθρων της Ορεινής Επιβίωσης.

Γράφοντας το δεύτερο και τρίτο μέρος των άρθρων που σας έχω υποσχεθεί για την ορεινή επιβίωση και τα καταφύγια ασφαλείας (SAFE CAMPS) προέκυψε το εξής πρόβλημα…

Η επικοινωνία των μελών της ομάδας, τόσο στο χρόνο εκδήλωσης του γεγονότος σοκ, όσο και μετά κατά τη διάρκεια που θα εφαρμοσθούν πλέον οι κανόνες διαβίωσης (η επόμενη τετραλογία άρθρων) πολύ πιθανόν να είναι από παντελώς προβληματική ή και ανύπαρκτη, με το ανύπαρκτη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Το πρόβλημα επιτείνεται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σύμφωνα με τους οποίους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων μεγάλης κρίσης, μια από τις πρώτες ενέργειες θα είναι η τεχνητή κατάρρευση των δικτύων τηλεφωνικών επικοινωνιών και φυσικά του διαδικτύου.

Για την αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, υπάρχει μόνον ένας τρόπος.

Όπως έχω περιγράψει και σε παλαιότερα άρθρα στη διαδρομή προς το Βασικό Χώρο Διαβίωσης (ΒΧΔ) πρέπει να έχουν προκαθορισθεί συγκεκριμένες διαδρομές. Μια κύρια και 3 εναλλακτικές.






Σε αυτές τις εναλλακτικές διαδρομές θα πρέπει η ομάδα να έχει βρει – καθορίσει σημεία, που να τα γνωρίζουν με ακρίβεια ΟΛΑ τα μέλη της ομάδας, όπου θα υπάρχει χώρος για μηνύματα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεταλλικό κουτί ή ένα πλαστικό κουτί που να σφραγίζουν αεροστεγός και μέσα θα έχουν ένα μολυβι (οχι στυλό) και ένα μπλοκάκι. Εκεί ο καθένας που θα διέρχεται από το σημείο θα μπορεί να αφήνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας που έπονται.

Το κουτί αυτό καλό θα είναι να είναι θαμμένο, κοντά σε σημείο που δεν αλλάζει εύκολα (πχ ένας βράχος ή ένα περίεργο δέντρο), κοντά σε πλούσια βλάστηση και μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Καλό είναι τα σημεία αυτά να είναι τουλάχιστον 3 ανά ημέρα πεζοπορία (έχουμε πει ότι το μέγιστο πεζοπορίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 μερες με φορτίο περίπου 15 κιλών στον πλάτη και να αφορά στον χρόνο του πιο αργού της ομάδας…)

Το βασικότερο όμως είναι η ομάδα να ξέρει ότι με το που θα γίνουν τα γεγονότα να ξέρουν ακριβώς προς τα που θα κατευθυνθούν. Μπορεί η ιδέα του πάω πρώτα σπίτι γιατί εκεί έχω την οικογένεια να φαντάζει σωστή, όμως δεν είναι καθόλου απίθανο η οικογένεια να έχει αναγκαστεί να μετακινηθεί.

Οπότε η λύση είναι ο σωστός σχεδιασμός.

Ναι να μετακινηθεί η οικογένεια σε προκαθορισμένη διαδρομή ή τουλάχιστον με προκαθορισμένο προορισμό.

Επίσης οι ομάδες τη σημεία επικοινωνίας που περιγράψαμε παραπάνω μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως σημεία στάσης και αναμονής. 

Εκεί μπορούμε να περιμένουμε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να προσέλθουν ώστε να συνεχίσουν όσα περισσότερα μέλη είναι δυνατόν.

Στο σημείο επαφής – επικοινωνίας καλό είναι να υπάρχουν θαμμένες και κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Από ένα κιτ πρώτων βοηθειών μέχρι λιγοστά τρόφιμα. Ποτέ δεν ξέρουν τι μπορεί να προκύψει στο δρόμο και δυστυχώς σε καταστάσεις κρίσεις οι ληστείες είναι από τα πρώτα που θα έλθουμε αντιμέτωποι!!!

Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να προμηθευθούν ασυρμάτους wolkie tokie. Υπάρχουν ασύρματοι εμβέλειας αρκετών χιλιομέτρων με 25-30 ευρώ στο ηλεκτρονικό εμπόριο.  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση για να έχουν καλύψει ΟΛΑ τα σενάρια:

α) Οι ασύρματοι θα είναι με αποσπώμενες μπαταρίες (και όχι με ενσωματωμένες) και φυσικά απενεργοποιημένοι και χωρίς μπαταρίες!!!

β) Οι μπαταρίες σε χωριστό σακουλάκι (4πλάσιες από όσες παίρνει η συσκευή)

ώστε να καλύψουμε και το ενδεχόμενο emp ή ηλιακής έκλαμψης.




δημοσιεύθηκε αρχικά στο katohika

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ