Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπαξές...τσέπης!!!



Ειδικά στις μεγαλουπόλεις, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αγάπη για την κηπουρική ή ένα μικρό μποστάνι κοστίζει έναν ολόκληρο μισθό. Λάθος πρώτο!

Επίσης, ότι για να φυτέψεις χρειάζεσαι χώρο. Λάθος δεύτερο! 
Τέλος για να φυτέψεις πρέπει να έχεις γνώσεις: Λάθος τρίτο!

Ξεκίνα τώρα, είναι πανεύκολο, διασκεδαστικό και με... γευστικό αποτέλεσμα!
Παρακάτω προτείνουμε μερικούς τρόπους για να αποκτήσετε μια "χρωματιστή" βεράντα γεμάτη βότανα, λαχανικά και χειροποίητες γλάστρες από άχρηστα βάζα, τελάρα και πλαστικά δοχεία.
Οι πληροφορίες για την καλλιέργεια των λαχανικών είναι άπειρες, έτσι μπορούμε με λίγο ψάξιμο να αποφύγουμε τις κακοτοπιές.





Μετατρέψτε ένα άχρηστο αντικείμενο... σε γλάστρα!
Όλα τα είδη βοτάνων, λαχανικών και λουλουδιών αναπτύσσονται μέσα σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες, ζαρντινιέρες και κρεμαστά καλάθια. Όμως, δεν χρειάζεται να δώσετε 25 ευρώ για κάτι φανταχτερό, όταν έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε τις δικές σας φθηνές και πρακτικές γλάστρες...



-Βάζα από μαρμελάδες ή σάλτσες
Τα άδεια βάζα, που είχαν κάποτε μαρμελάδες ή σάλτσες για ζυμαρικά, μπορούν άνετα να "φιλοξενήσουν" τα αρωματικά φυτά σας. Τοποθετήσετε τα πάνω στο περβάζι του παραθύρου ή στο τραπέζι της βεράντας, ώστε να έχουν άμεση επαφή με το φως του ηλίου. Αγοράστε λίγο χώμα και φυτέψτε μέσα, είτε βασιλικό και δυόσμο, είτε δεντρολίβανο και μαϊντανό. Πάνω από το χώμα, ακουμπήστε μερικά βοτσαλάκια σαν μια δημιουργική πινελιά.



-Ξύλινες παλέτες - καφάσια από το μανάβικο
Και όμως, μέσα στις παλέτες μπορείτε να φυτέψετε βότανα, μαρούλια ή φράουλες εντελώς ανέξοδα! Μπορείτε να βρείτε εύκολα μερικές καλές παλέτες και ξύλινα καφάσια από το μανάβικο ή την οικοδομή και βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζονται έξτρα τρίψιμο με γυαλόχαρτο. 

Πρέπει να είστε σίγουροι ότι η παλέτα δεν είναι "ποτισμένη" με χημικά συντήρησης του ξύλου, καθώς κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τα φυτά σας. Εάν είναι, αποφύγετε τη φύτευση και τοποθετήστε μικρά γλαστράκια, βάζα ή κονσερβοκούτια πάνω στις ξύλινες θήκες της παλέτας. 




-Τενεκεδάκια ή πλαστικά δοχεία
Πάρτε μερικά άδεια τενεκεδάκια ή πλαστικά δοχεία, ζωγραφίστε τα με πινέλο και φυτέψτε μέσα τα λουλούδια σας. Δεν έχετε παρά να τρυπήσετε το κάτω μέρος του δοχείου, ώστε να μπορεί να απομακρύνεται το νερό, τοποθετείτε μια στρώση χαλίκι πριν το χώμα και τοποθετείτε κανονικά το φυτό όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε γλάστρα... 

Μη φοβηθείτε να "παίξετε" με τα χρώματα και να δημιουργήσετε μια βεράντα με θετική ενέργεια και πολλές αποχρώσεις. Ζωγραφίστε πάνω στο δοχείο λουλούδια, γεωμετρικά σχέδια ή γράψτε ακόμα και τα ονόματα σας!

Σε... σακιά και σακούλες
Με τη χρήση ενός μεγάλου σάκου, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές, μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα εύκολο μποστανάκι.
φυτεύουμε μαρουλάκια, ρόκα, κρεμμύδι, σπανάκι ακόμη και πατάτες!

Φυτέψτε ακόμα και μέσα σε... πλαστικά μπουκάλια!
Είναι και εύκολο και γρήγορο και οικολογικό.  Κυρίως εξοικονομεί χώρο στο μπαλκόνι.  Κόβετε ένα ορθογώνιο κομμάτι από τη μια πλευρά του μπουκαλιού, γεμίζετε χώμα και φυτεύετε!

Πριν  φυτέψετε ... εξετάστε όλα τα ενδεχόμενα!
Πριν αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, πριν φυτέψετε ένα φυτό στο μπαλκόνι σας.

Μέγεθος φυτών ή λαχανικών: Όταν πρόκειται για την καλλιέργεια φρούτων ή λαχανικών, όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα, τόσο το καλύτερο. Δυστυχώς, εάν το δοχείο είναι πολύ μικρό, υπάρχει πιθανότητα το φυτό να μην αντέξει. Για παράδειγμα, οι γλάστρες με διάμετρο 15-25 εκατ. είναι τέλειες για πράσινα κρεμμυδάκια και μαρούλια.

Τοποθεσία μπαλκονιού: Εάν το μπαλκόνι σας είναι δυτικό, τα φυτά θα έχουν αρκετό ήλιο το μεσημέρι και θα προστατεύονται από τους βορειοανατολικούς ανέμους. Αντίθετα, τα φυτά σε ανατολικό μπαλκόνι θα αντιμετωπίζουν την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας κατά την ανατολή του ηλίου. Τέλος, τα βόρεια και νότια μπαλκόνια έχουν το "ατού" του φωτός για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Υλικό γλάστρας: 
Πλαστικά δοχεία: Τα πλαστικά δοχεία μετακινούνται πολύ εύκολα, ακόμα και εάν έχετε ήδη φυτέψει μέσα ένα φυτό και κρατούν την "υγρασία" του χώματος περισσότερη ώρα από τα υπόλοιπα υλικά.

- Κεραμικά δοχεία: Τα κεραμικά δοχεία είναι ανθεκτικά στο κρύο και "κρατούν" για πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, κάνουν το χώμα να στεγνώνει γρήγορα. Γι’ αυτό το λόγο, να ποτίζετε συχνά τα φυτά σας.

-"Γλάστρα" από ακατέργαστο ξύλο: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο υλικό, αφού είναι ιδανικό για την καλλιέργεια σχεδόν όλων των φυτών. Ωστόσο, επειδή το χώμα θα στεγνώνει γρήγορα, φροντίστε να τοποθετήσετε πλαστικά φύλλα στο εσωτερικό του για να κρατούν την "υγρασία".



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...