Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπαξές...τσέπης!!!



Ειδικά στις μεγαλουπόλεις, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αγάπη για την κηπουρική ή ένα μικρό μποστάνι κοστίζει έναν ολόκληρο μισθό. Λάθος πρώτο!

Επίσης, ότι για να φυτέψεις χρειάζεσαι χώρο. Λάθος δεύτερο! 
Τέλος για να φυτέψεις πρέπει να έχεις γνώσεις: Λάθος τρίτο!

Ξεκίνα τώρα, είναι πανεύκολο, διασκεδαστικό και με... γευστικό αποτέλεσμα!
Παρακάτω προτείνουμε μερικούς τρόπους για να αποκτήσετε μια "χρωματιστή" βεράντα γεμάτη βότανα, λαχανικά και χειροποίητες γλάστρες από άχρηστα βάζα, τελάρα και πλαστικά δοχεία.
Οι πληροφορίες για την καλλιέργεια των λαχανικών είναι άπειρες, έτσι μπορούμε με λίγο ψάξιμο να αποφύγουμε τις κακοτοπιές.





Μετατρέψτε ένα άχρηστο αντικείμενο... σε γλάστρα!
Όλα τα είδη βοτάνων, λαχανικών και λουλουδιών αναπτύσσονται μέσα σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες, ζαρντινιέρες και κρεμαστά καλάθια. Όμως, δεν χρειάζεται να δώσετε 25 ευρώ για κάτι φανταχτερό, όταν έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε τις δικές σας φθηνές και πρακτικές γλάστρες...



-Βάζα από μαρμελάδες ή σάλτσες
Τα άδεια βάζα, που είχαν κάποτε μαρμελάδες ή σάλτσες για ζυμαρικά, μπορούν άνετα να "φιλοξενήσουν" τα αρωματικά φυτά σας. Τοποθετήσετε τα πάνω στο περβάζι του παραθύρου ή στο τραπέζι της βεράντας, ώστε να έχουν άμεση επαφή με το φως του ηλίου. Αγοράστε λίγο χώμα και φυτέψτε μέσα, είτε βασιλικό και δυόσμο, είτε δεντρολίβανο και μαϊντανό. Πάνω από το χώμα, ακουμπήστε μερικά βοτσαλάκια σαν μια δημιουργική πινελιά.



-Ξύλινες παλέτες - καφάσια από το μανάβικο
Και όμως, μέσα στις παλέτες μπορείτε να φυτέψετε βότανα, μαρούλια ή φράουλες εντελώς ανέξοδα! Μπορείτε να βρείτε εύκολα μερικές καλές παλέτες και ξύλινα καφάσια από το μανάβικο ή την οικοδομή και βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζονται έξτρα τρίψιμο με γυαλόχαρτο. 

Πρέπει να είστε σίγουροι ότι η παλέτα δεν είναι "ποτισμένη" με χημικά συντήρησης του ξύλου, καθώς κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τα φυτά σας. Εάν είναι, αποφύγετε τη φύτευση και τοποθετήστε μικρά γλαστράκια, βάζα ή κονσερβοκούτια πάνω στις ξύλινες θήκες της παλέτας. 




-Τενεκεδάκια ή πλαστικά δοχεία
Πάρτε μερικά άδεια τενεκεδάκια ή πλαστικά δοχεία, ζωγραφίστε τα με πινέλο και φυτέψτε μέσα τα λουλούδια σας. Δεν έχετε παρά να τρυπήσετε το κάτω μέρος του δοχείου, ώστε να μπορεί να απομακρύνεται το νερό, τοποθετείτε μια στρώση χαλίκι πριν το χώμα και τοποθετείτε κανονικά το φυτό όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε γλάστρα... 

Μη φοβηθείτε να "παίξετε" με τα χρώματα και να δημιουργήσετε μια βεράντα με θετική ενέργεια και πολλές αποχρώσεις. Ζωγραφίστε πάνω στο δοχείο λουλούδια, γεωμετρικά σχέδια ή γράψτε ακόμα και τα ονόματα σας!

Σε... σακιά και σακούλες
Με τη χρήση ενός μεγάλου σάκου, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές, μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα εύκολο μποστανάκι.
φυτεύουμε μαρουλάκια, ρόκα, κρεμμύδι, σπανάκι ακόμη και πατάτες!

Φυτέψτε ακόμα και μέσα σε... πλαστικά μπουκάλια!
Είναι και εύκολο και γρήγορο και οικολογικό.  Κυρίως εξοικονομεί χώρο στο μπαλκόνι.  Κόβετε ένα ορθογώνιο κομμάτι από τη μια πλευρά του μπουκαλιού, γεμίζετε χώμα και φυτεύετε!

Πριν  φυτέψετε ... εξετάστε όλα τα ενδεχόμενα!
Πριν αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, πριν φυτέψετε ένα φυτό στο μπαλκόνι σας.

Μέγεθος φυτών ή λαχανικών: Όταν πρόκειται για την καλλιέργεια φρούτων ή λαχανικών, όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα, τόσο το καλύτερο. Δυστυχώς, εάν το δοχείο είναι πολύ μικρό, υπάρχει πιθανότητα το φυτό να μην αντέξει. Για παράδειγμα, οι γλάστρες με διάμετρο 15-25 εκατ. είναι τέλειες για πράσινα κρεμμυδάκια και μαρούλια.

Τοποθεσία μπαλκονιού: Εάν το μπαλκόνι σας είναι δυτικό, τα φυτά θα έχουν αρκετό ήλιο το μεσημέρι και θα προστατεύονται από τους βορειοανατολικούς ανέμους. Αντίθετα, τα φυτά σε ανατολικό μπαλκόνι θα αντιμετωπίζουν την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας κατά την ανατολή του ηλίου. Τέλος, τα βόρεια και νότια μπαλκόνια έχουν το "ατού" του φωτός για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Υλικό γλάστρας: 
Πλαστικά δοχεία: Τα πλαστικά δοχεία μετακινούνται πολύ εύκολα, ακόμα και εάν έχετε ήδη φυτέψει μέσα ένα φυτό και κρατούν την "υγρασία" του χώματος περισσότερη ώρα από τα υπόλοιπα υλικά.

- Κεραμικά δοχεία: Τα κεραμικά δοχεία είναι ανθεκτικά στο κρύο και "κρατούν" για πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, κάνουν το χώμα να στεγνώνει γρήγορα. Γι’ αυτό το λόγο, να ποτίζετε συχνά τα φυτά σας.

-"Γλάστρα" από ακατέργαστο ξύλο: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο υλικό, αφού είναι ιδανικό για την καλλιέργεια σχεδόν όλων των φυτών. Ωστόσο, επειδή το χώμα θα στεγνώνει γρήγορα, φροντίστε να τοποθετήσετε πλαστικά φύλλα στο εσωτερικό του για να κρατούν την "υγρασία".



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ