Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρόφιμα αντί γκαζόν ή αλλιώς καλλιέργειες στις πόλεις



Ειδήσεις για οπωρώνες ή ακόμα και λαχανόκηπους στις πόλεις τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά. Στα Χανιά, στο Λουτράκι, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, στο Αγρίνιο, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα, στην Έδεσσα, στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, δήμοι ή ομάδες πολιτών πήραν την πρωτοβουλία και αξιοποίησαν ανοιχτούς χώρους, ακόμα και σε σχολεία και πρώην στρατόπεδα, καλλιεργώντας οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνες και λαχανικά. Άλλοι δήμοι εκμεταλλεύονται τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, όπως στη Γλυφάδα, τις ελιές, παράγοντας λάδι και στο Νέο Ηράκλειο τις νεραντζιές, οι οποίες μπολιάστηκαν για να δώσουν λεμόνια.

Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Τα παλιότερα χρόνια, το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων είχαν σπίτια με κήπους, όπου ευδοκιμούσαν οπωροφόρα δέντρα, ενώ άλλα βρίσκονταν διάσπαρτα στους δρόμους. Ήταν πολύ φυσικό και συνηθισμένο ο κόσμος να κόβει και να τρώει σύκα, πορτοκάλια, μούρα, να μαζεύει ελιές, χαρούπια κ.λπ. Πιο συστηματικά η αστική καλλιέργεια ξεκίνησε στην Ευρώπη και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ προς το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της έλλειψης αγροτικών προϊόντων. Από τότε μέχρι σήμερα, είτε λόγω ανάγκης, είτε επιλογής, ή και των δύο, αναπτύχθηκε η αστική γεωργία.

Οι γεωπόνοι στηρίζουν τις αστικές καλλιέργειες 

Για τις προοπτικές των αστικών καλλιεργειών, την επίδραση της ρύπανσης των πόλεων και το κατά πόσο ασφαλή προς βρώση είναι τα φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά και λοιπά φυτά που μεγαλώνουν στις πόλεις, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τέσσερις ειδικούς στις αστικές καλλιέργειες, τους καθηγητές στη Γεωπονική Σχολή Αθήνας Γεράσιμο Αράπη (Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος), τον Πέτρο Ρούσσο, (Εργαστήριο Δενδροκομίας), τον Ιωάννη Μάσσα, (Περιβαλλοντική Εδαφολογία) και τον γεωπόνο- αρχιτέκτονα Τοπίου και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου «Γεωπόνοι του Κόσμου» Σταμάτη Σεκλιτζιώτη. Και οι τέσσερις λένε «ναι» στις αστικές καλλιέργειες.

«Υπάρχει η δυνατότητα, όπου υφίστανται ελεύθεροι χώροι, δημόσιοι ή ιδιωτικοί, σε πάρκα, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, ταράτσες ή μεμονωμένα σε γωνίες των δρόμων, με κατάλληλο σχεδιασμό, να παράγουμε υγιή και θρεπτικά φυτά» αναφέρει ο κ. Αράπης. Αντίστοιχα, στα μπαλκόνια και σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών μπορούμε να μεγαλώσουμε σε γλάστρες φρούτα, λαχανικά, βότανα και να τα τρώμε.

Σήμερα, οι ανοιχτοί χώροι ή καταλήγουν στην εύκολη και δαπανηρή κάλυψη με το γνωστό «υδροβόρο γκαζόν» ή σε αναπλάσεις με τσιμέντο, άσφαλτο, πλακόστρωτα, μέταλλα, τούβλα, μάρμαρα και όλα τα σκληρά υλικά που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία στη διάρκεια της ημέρας και την εκπέμπουν τη νύχτα κάνοντας μαρτύριο τη ζωή στην πόλη το καλοκαίρι, υποστηρίζει ο κ. Σεκλιτζιώτης.

Αντιδράσεις και προκαταλήψεις

Ο κ. Σεκλιτζιώτης διαπιστώνει μια περιφρόνηση ή και άγνοια των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων για τα δέντρα, ακόμα και για τους δικούς τους κήπους. Συχνά ακούγονται επιχειρήματα ότι τα δέντρα... λερώνουν με τα φύλλα και τους καρπούς που ρίχνουν, ευθύνονται για την προσέλκυση εντόμων την περίοδο ανθοφορίας και έχουν μεγάλες απαιτήσεις για ποτίσματα, κλαδέματα, καθαρισμούς, φυτοπροστασία και συγκομιδή.

Πράγματι, στον Δήμο Ηρακλείου διατυπώθηκαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση κατά του μπολιάσματος των λεμονιών, ενώ στον Δήμο Κορυδαλλού η αντίστοιχη πρόταση ξεσήκωσε αντιδράσεις και τελικά τα μπολιάσματα δεν πραγματοποιήθηκαν.

Στην «ανυπαρξία βοτανικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» ρίχνει το φταίξιμο ο κ. Σεκλιτζιώτης. «Όλα ανεξαιρέτως τα δένδρα ρίχνουν το φύλλωμα και τους καρπούς τους και όλα λερώνουν, με διαφορετικό τρόπο το κάθε είδος ξεχωριστά» εξηγεί. Επίσης, οι κάτοικοι της πόλης, έχοντας χάσει την επαφή με την ύπαιθρο, γνωρίζουν τα φρούτα μόνο από τον μανάβη της γειτονιάς, τη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ, κι όχι ως ζωντανούς οργανισμούς, συμπληρώνει.





Η ρύπανση στις πόλεις


Ως γενικός κανόνας, η γειτνίαση των καλλιεργειών με χώρους βιομηχανικής δραστηριότητας και δρόμους με μεγάλο φόρτο αυτοκινήτων δεν ενδείκνυται, εξαιτίας των βαρέων μετάλλων κι άλλων ρύπων που επηρεάζουν τα φυτά. Μάλιστα, υπάρχουν διαφορές στα επίπεδα ρύπανσης, όχι μόνο από πόλη σε πόλη, αλλά και από δρόμο σε δρόμο μέσα στον ίδιο δήμο, υπογραμμίζει ο κ. Αράπης. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα δεν είναι τόσο «μαύρη», όσο θα περίμενε κάποιος. Δύο μελέτες, μία για το Θριάσιο Πεδίο και μία για τις παιδικές χαρές της Αθήνας, που έγιναν από τον κ. Μάσσα και τους συνεργάτες του, δείχνουν, μεταξύ άλλων, πως τα εδάφη δεν είναι τόσο μολυσμένα, κάποια μάλιστα καθόλου. Για παράδειγμα, μετρήσανε βαρέα μέταλλα μέχρι έξι μέτρα από εθνική οδό στο έδαφος και δεν βρήκαν τίποτα μετά τα έξι μέτρα.

Ο κ. Ρούσσος και οι φοιτητές του διεξήγαγαν ένα πείραμα: πήραν πορτοκάλια από το δενδροκομείο της Γεωπονικής στην Ιερά Οδό, τα έστυψαν και, όταν μέτρησαν τον μόλυβδο, ανιχνεύθηκε αρκετά υψηλός. Επανέλαβαν το στύψιμο, αφού πρώτα είχαν πλύνει με νερό και έτριψαν λίγο τον φλοιό με τα χέρια, και δεν υπήρχε ίχνος μολύβδου. Το συμπέρασμα είναι πως το μέταλλο είχε μεταφερθεί με τα δάχτυλα από τον φλοιό, αλλά με ένα απλό πλύσιμο εξαφανίστηκε.

Προετοιμασία εδάφους και σχεδιασμός

Εξετάζουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χώματος, να δούμε αν έχει θρεπτικές ουσίες, ώστε να το εμπλουτίσουμε και αν είναι ρυπασμένο, για να το καθαρίσουμε ή και να το απορρίψουμε, αντικαθιστώντας το με καινούργιο, εξηγεί ο κ. Αράπης. Όσον αφορά στους καρπούς, μετράει η επιφάνεια της παραγωγής. Συνήθως τα βαρέα μέταλλα μένουν στην επιφάνεια του χώματος, δεν περνούν στις ρίζες και επικάθονται στους καρπούς. Έτσι, ένα μαρούλι θα απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα αιωρούμενων ρύπων από ένα ντοματάκι. Αντίθετα, ρύποι που υπάρχουν μέσα στο χώμα καταλήγουν στο εσωτερικό ενός καρπού. Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικούς κανόνες, γι' αυτό κάθε διαδικασία φύτευσης ελέγχεται κατά περίπτωση, αναφέρει ο κ. Αράπης.

Για την αξιοποίηση μεγάλων επιφανειών, κάποιος πρέπει να ξεκινήσει από τη χαρτογράφηση και την καταγραφή των αστικών και περιαστικών κενών, επισημαίνει ο κ. Σεκλιτζιώτης. Μετά αρχίζει η ταξινόμηση, για παράδειγμα, εδώ οπωροφόρα δέντρα, εκεί μυρωδικά κ.λπ. Σημαντικό είναι να λαμβάνει κάποιος υπ' όψιν τη φυτογεωγραφία ενός τόπου, δηλαδή ποια βοτανικά είδη μπορούν να παραχθούν με σχετική ευκολία ως προς τον βαθμό προσαρμογής και βιωσιμότητας, υπογραμμίζει ο κ. Σεκλιτζιώτης. Για παράδειγμα, άλλη η τοπική χλωρίδα της Αττικής (ελιές, συκιές, μυρτιές κ.λπ.), άλλη των Ιωαννίνων (καστανιές, καρυδιές κ.λπ.).

Οφέλη από τις αστικές καλλιέργειες

Διατροφική αυτάρκεια, αποκατάσταση της αλλοτριωμένης σχέσης ανθρώπου-φύσης, περισσότερο πράσινο στις πόλεις, εξοικονόμηση πόρων αποτελούν κάποια από τα πλεονεκτήματα της παραγωγής φρούτων και λαχανικών στην πόλη, συμφωνούν όλοι οι προαναφερθέντες γεωπόνοι.

Στον Δήμο Γλυφάδας εφέτος θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα παραχθεί λάδι από τις ελιές της περιοχής. Το λάδι διατίθεται στα κοινωνικά παντοπωλεία του δήμου. «Υπάρχει τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο. Το 2014 στρώσαμε για πρώτη φορά "λιόπανα", τα ειδικά δίχτυα που απλώνονται στο έδαφος για να πέσουν οι ελιές. Μετά στείλαμε δείγμα στο Γενικό Χημείο του Κράτους, για να διαπιστωθεί ότι το λάδι που θα παραχθεί θα είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Εφόσον πήραμε θετικές απαντήσεις, συνεχίσαμε ακάθεκτοι τη διαδικασία» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του δήμου Κώστας Παπαχλιμίντζος.

«Πέρυσι από πέντε τόνους ελιάς, βγάλαμε 800 λίτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Μάλιστα, πέρυσι, φέραμε συσκευασία παραγωγής ελαιολάδου μέσα στο δημοτικό σχολείο για να δουν οι μαθητές πώς φτιάχνεται το λάδι. Δίπλα, σεφ από ΙΕΚ της περιοχής, έφτιαχναν τηγανίτες με το λάδι που μόλις έβγαινε» περιγράφει ο κ. Παπαχλιμίντζος.

Στο Λονδίνο, γύρω από στάσεις, αλάνες, σε κάθε ελεύθερο χώρο έχουν φυτευτεί οπωροφόρα δέντρα και ο καθένας μπορεί να κόψει και να φάει, περιγράφει ο κ. Σεκλιτζιώτης. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις (Βοστόνη, Σιάτλ, Σαν Φρανσίσκο κ.α).

zougla.gr

Σχόλια

  1. Όποιος το εφαρμόσει, θα είναι πολύ μάγκας. Οι υπόλοιποι, απλά δεν θα αντέξουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως. Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών. Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία). Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη. Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουνς" της φύσης.  Οπότ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ Στις ομάδες που πλέον σχηματίζονται κατά δεκάδες και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα μηνύματα σας (μπορεί να μην απαντάω σε κάποια αλλά να ξέρετε τα διαβάζω όλα) έχω παρατηρήσει δύο είδη ανθρώπων. α) Αυτούς που πραγματικά πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας, σε αυτό που λέμε ζωή στη φύση και κάνουν ότι κάνουν με σκοπό να απαγκιστρωθούν κάποτε (έστω και στη σύνταξη...) από την πόλη και αν τυχόν "στραβώσει" κάτι να είναι στη θέση να μπορέσουν να διαβιώσουν οπουδήποτε και κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες. Προσωπικά απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους. β) Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο είδος είναι οι <<φοβισμένοι>>.  Η κατηγορία αυτή έχει πολλά παρακλάδια. Είναι συνήθως μεσήλικες που φοβούνται για την πάρτη τους και δαπανούν πολύ χρήμα αγοράζοντας ότι survival kit κυκλοφορεί στον πλανήτη και έξω απ΄ αυτόν, χωρίς να έχει ιδέα πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει καν ότι μπορεί να πάθει ζημιά από τη χρήση τ