Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός
Σε μια κατάσταση επιβίωσης, αλλά και στην καθημερινή μας διατροφή, ένα από τα πιο "παρεξηγημένα" φυτά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο αγνοούμε γιατί με αυτό ταϊζουμε τα ζώα (γαϊδούρια, κατσίκες, πρόβατα κλπ) είναι το τριφύλλι.
Ενδεικτικά αναφέροντα στη βιβλιογραφία οι παρακάτω : μεννανθίνη, μεννανθόλη, μηλιατίνη, κουμαρίνη, προβιταμίνη Α, βιταμίνες C, D, E, K, ανόργανα άλατα, άζωτο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρος, μαγνήσιο και φώσφορος.
Προσοχή στους ηλικιωμένους και τις έγκυες πρέπει να μην δίνεται καθημερινά και σε ποσότητες μεγαλύτερες από μισή χούφτα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις (σπάνια, αλλά σε κατάσταση επιβίωση δεν είμαστε για δοκιμές...) μπορεί να ερεθίσει τον οργανισμό.
Το σημαντικότερο στοιχείο στο τριφύλλι είναι ότι τρώγεται ΟΛΟΚΛΗΡΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ρίζας. Τα φύτρα των σπόρων είναι η σημαντικότερη πηγή βιταμινών και τα τρώμε ωμά, σκέτα ή σαν συμπλήρωμα σε σαλάτα.
Όσοι γνωρίζεται να φτιάχνετε βάμα, το τριφύλλι θα αποδειχθεί σωτήριο για τσιμπίματα από ζωύφια, για δερματικά εξανθήματα, για φαγούρα του κόλπου και γενικά για καταστάσεις κνίδωσης. Επίσης το βάμα το χρησιμοποιούμε και για να μειώσουμε την χοληστερόλη και για να καθαρίζουν τα νεφρά.
Όταν κάνουμε το τριφύλλι βραστό (όπως τα υπόλοιπα χόρτα) το νερό που περισσεύει δεν το πετάμε. Τα κρατάμε και το πίνουμε σε μικρές δόσεις (50-60ml) την ημέρα, για να γλιτώνουμε κρυώματα και γενικά για να ενισχύουμε τον οργανισμό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου