Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατάσταση επιβίωσης: Διατροφή στο βουνό - Τριφύλλι


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός


Σε μια κατάσταση επιβίωσης, αλλά και στην καθημερινή μας διατροφή, ένα από τα πιο "παρεξηγημένα" φυτά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο αγνοούμε γιατί με αυτό ταϊζουμε τα ζώα (γαϊδούρια, κατσίκες, πρόβατα κλπ) είναι το τριφύλλι. 



Το κλασσικό τριφυλλάκι, με τα τρία φύλλα, που βρίσκεται σχεδόν παντού στη φύση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φυσικές πηγές βιταμινών.

Ενδεικτικά αναφέροντα στη βιβλιογραφία οι παρακάτω : μεννανθίνη, μεννανθόλη, μηλιατίνη, κουμαρίνη, προβιταμίνη Α, βιταμίνες C, D, E, K, ανόργανα άλατα, άζωτο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρος, μαγνήσιο και φώσφορος.

Προσοχή στους ηλικιωμένους και τις έγκυες πρέπει να μην δίνεται καθημερινά και σε ποσότητες μεγαλύτερες από μισή χούφτα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις (σπάνια, αλλά σε κατάσταση επιβίωση δεν είμαστε για δοκιμές...) μπορεί να ερεθίσει τον οργανισμό.

Το σημαντικότερο στοιχείο στο τριφύλλι είναι ότι τρώγεται ΟΛΟΚΛΗΡΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ρίζας. Τα φύτρα των σπόρων είναι η σημαντικότερη πηγή βιταμινών και τα τρώμε ωμά, σκέτα ή σαν συμπλήρωμα σε σαλάτα.

Όσοι γνωρίζεται να φτιάχνετε βάμα, το τριφύλλι θα αποδειχθεί σωτήριο για τσιμπίματα από ζωύφια, για δερματικά εξανθήματα, για φαγούρα του κόλπου και γενικά για καταστάσεις κνίδωσης. Επίσης το βάμα το χρησιμοποιούμε και για να μειώσουμε την χοληστερόλη και για να καθαρίζουν τα νεφρά. 

Όταν κάνουμε το τριφύλλι βραστό (όπως τα υπόλοιπα χόρτα) το νερό που περισσεύει δεν το πετάμε. Τα κρατάμε και το πίνουμε σε μικρές δόσεις (50-60ml) την ημέρα, για να γλιτώνουμε κρυώματα και γενικά για να ενισχύουμε τον οργανισμό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άσκηση επιβίωσης : 9 μέρες στο Βουνό, 120 χλμ περπάτημα, χωρίς όχημα, χωρίς ρεύμα!!!

Ο φίλος Κώστας Μαυροφορεμένος μας είχε προειδοποιήσει για την εξόρμηση - άσκηση επιβίωσης στο βουνό με ένα teazer που μας άρεσε πολύ. Πλέον η άσκηση ολοκληρώθηκε, όπως και το μονταζ του βίντεο και τώρα ο Κώστας μας δείχνει την μοναχική του πορεία, μέσα σε 9 ημέρες, πάνω στα βουνά, με μόνη συντροφιά τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του. Είναι αυτό που δεν θα σταματήσω ποτέ να σας προτρέπω... Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Μέχρι να σας γίνει δεύτερη φύση...

Μας το ζητήσατε : Λίστα φαρμάκων για έκτακτες καταστάσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο λίστες φαρμάκων, που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Η πρώτη λίστα έχει δημιουργηθεί από τον φίλο μου Σπύρο, παιδίατρο. Η δεύτερη λίστα έχει δημιουργηθεί από φίλη φαρμακοποιό.  Όπως θα δείτε οι δύο λίστες έχουν αρκετές ομοιότητες γι΄αυτό και σας τις παραθέτουμε αυτούσιες.  Υπόσχομαι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα μας να καταφέρουμε να ανάγουμε αυτές τις λίστες σε υλικά που προέρχονται από τη φύση και μπορούμε είτε να τα καλλιεργήσουμε, είτε να τα βρούμε στην ελληνική φύση. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η προσπάθεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο, γι΄αυτό και θα μας πάρει αρκετό χρόνο.  α)Λίστα από τον παιδίατρο μας τον Σπύρο:  Σε καταστάσεις επιβίωσης υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας. Οι τραυματισμοί και το αλεργικό σοκ. Ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρώπους της πόλης, που δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθεται στους "κινδύνουν...

Η ασφάλεια των χώρων διαμονής μας, μετά την κρίση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός  Αφού περιγράψαμε το Βασικό Χώρο Διαμονής - Διαβίωσης, τα Καταφύγια (safecamps), και τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξουμε την χωροθέτησης τους,  πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα ένα τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το βασικότερο πλεονέκτημα που κατά 20% εξασφαλίζεται από τις εδαφολογικές συνθήκες και κατά 80% "χτίζεται" αποτελεί η ασφάλεια των χώρων επιβίωσης  και διαβίωσης. Όμως όταν λέμε "ασφάλεια" τι εννοούμε; Καταρχήν η "ασφάλεια" έχει διττή σημασία. Καταρχήν  η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα (καιρικά, γεωλογικά κλπ) και δευτερευόντως από τους αποκαλούμενος εξωτερικούς κινδύνους (άνθρωπος - ζώα). Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα : Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξοπλίσει το ΒΧΔ και τα safecamps μας με τα απαραίτητα υλικά για επιδιορθώσεις της στιγμής. Δηλαδή πριόνι, σφυρί, πρόκες, πετονιά (χοντρή), σχοινί, χοντρό πλαστικό και άλλα ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΒΧΔ και τα safecamps. Προσωπικά έχω φ...